Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. mai 2016, 16:05

ESMAABI ABC: Mida teha ägedate mürgistuste korral?

Soojal ajal igapäevasest turvalisest keskkonnast väljaminek toob kaasa ka hulgaliselt ohtusid – mürgistusteabekeskuse andmeil teevad suviti enim muret putuka- ja rästikuhammustuste kõrval kõikvõimalikud taimede, väetiste, putuka- ja umbrohutõrjevahendite, nikotiinitoodete ja süütevedelikega seotud mürgistused.

Et la lapsed toimetavad soojal ajal omapäi rohkem kui muul ajal aastas, on mürgistusteabekeskuse andmeil suviti enim mürgistustest ohustatud just lapsed.

Mida teha ägedate mürgistuste korral?

* Allaneelamisel loputa kannatanu suu ja tee kindlaks kemikaali, ravimi, taime, marja, seene täpne nimetus (abi saad käsiraamatutest või internetist, soovitav on teha taimest ka pilt) ja hinda selle võimalik allaneelatud kogus! Ära aja kannatanut oksendama, ka aktiivsöe andmine võib olla väheefektiivne, lahjendamiseks võib anda väikeste lonksude kaupa vett.

* Kemikaali sattumisel nahale loputa nahka voolava vee all vähemalt 15 minuti jooksul! Sama kehtib ka, kui nahaärrituse on põhjustanud mõne taime mahl. Silma sattunud kemikaali loputamiseks kulub vähemalt 30 minutit. Erinevatest putkedest põhjustatud nahapõletuste puhul tuleb aga püsida päikeselise ilmaga mõnda aega siseruumides

* Helista mürgistusinfoliini 16662 ööpäevaringselt kõikidel nädalapäevadel, et saada teada, kas tegemist on mürgise toote, taime/seene/marja/ravimiga ning kas manustatud kogus on tervisele ohtlik  või mitte. Kemikaali või ravimi puhul hoia pakend helistamise ajal käepärast

* Kindlasti pole vaja oksendamist esile kutsuda söövitavate ainete puhul ning teadvushäirega inimesel on see lausa keelatud. Oksendamise korral läbiks söövitav  aine taaskord söögitoru ning seeläbi süvendaks veelgi juba tekkinud kahjustusi. Väikeste lonksudega vee tarbimine on kemikaali neelamisel parim esmaabi, samuti saab sel moel kontrollida tõsise söövituse tunnuseid nagu suurenenud süljevoolus või neelamisraskus. Nende olemasolul on vaja kannatanu kiiresti  haiglasse viia

* Igas kodus võiks varuks olla aktiivsüsi, mis võib üllatavalt paljude mürgituste korral olla elupäästvaks vahendiks. Koju võib varuda 0,25grammiseid tablette arvul, mis võrdub lapse neljakordse kehakaaluga (näiteks kümnekilose lapse puhul 40 tabletti). Kindlasti ei või sellises koguses aktiivsütt lapsele anda ilma mürgistusinfoliiniga konsulteerimiseta, kuna ka aktiivsöel on kõrvaltoimed ja aktiivsüsi ei aita kõikide mürgistuste puhul.

* Lisainfot esmaabi kohta saab mürgistusteabekeskuse kodulehelt www.16662.ee Sellele võid helistada aasta kõikidel päevadel ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral.  Helistamine on anonüümne ning kõne kohaliku kõne hinnaga. Kõnele vastavad arstid ja õed. Meeles peab pidama, et keskuses ei teostata analüüse ega ravita patsiente.