Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. mai 2016, 10:21

Kümme viisi, kuidas kontoritöö sind aegamisi tapab

Pikad tööpäevad ja istuv eluviis võtavad viimasegi energia. Rutiinsest ja pingelisest tööst põhjustatud rämpstoidusöömise ja aevastavate kolleegide kõrval on kontoris teisigi tervistkahjustavaid tegureid alates motivatsioonikoosolekutest ja lõpetades üldkasutatava printeriga.

Business Insider on kokku kogunud faktid, kuidas kontoritöö sind aegamisi tapab.

• Päev läbi istumine lühendab eluiga. Igaüks on kogenud, et pidev sundasendis viibimine, mida istumine kahtlemata on, toob kaasa kõikvõimalikke valusid. Asi on hull – uuringute järgi istub näiteks 86% Ameerika töötajatest tööl terve päeva. Teadlased on kindlaks teinud, et ka siis, kui käid korralikult trennis, ohustab sind kontoritööd tehes enneaegne surm, sest sul on suurem risk haigestuda luu-lihaskonna- ning südamehaigustesse, diabeeti, vähki ning sind ohustab ka rasvumine.

• Hommikusöögi vahelejätmine põhjustab stressi. Kui tähtajad on kukil, ei jõua sa sageli hommikustki süüa. Kui seda juhtub pidevalt, satub keha stressi ja ainevahetus saab häiritud. Arstid kinnitavad, et inimesi, kes ei söö hommikust, ohustab suurem kõrge vererõhu, ülekaalulisuse ja südameprobleemide risk võrreldes nendega, kes söövad alati kahe tunni jooksul pärast ärkamist

• Kiirtoidu söömine suurendab südamehaiguste riski. Lõuna ajal tundub käepärane kuskilt nurgapealt putkast midagi kiiret söögiks haarata. Pea sellega aga piiri – kiirtoidust saab inimene isegi kuni kaks korda rohkem kaloreid võrreldes sarnase suurusega tavalise toidu portsjon. Lisaks sisaldab kiirtoit palju kahjulikke rasvu, mis suurendavad otseselt südamehaiguste riski.

• Motivatsioonikoosolekud toovad depressiooni. Motiveeritud töötajad on head, kuid uuringute andmeil on nii, et kui inimesi sunnitakse olema positiivselt häälestatud asjade osas, millesse nad ise ei usu, võib see viia nad depressiooni.

• Siseruumides õhk ummistab sinu kopse. Haige hoone sündroom tähendab seda, et kontoriruumide ventilatsioonis ringlev õhk võib olla kuni 100 korda mustem kui õues. See tähendab, et õhus võivad ringelda sinu kopse kahjustavad erinevad toksilised osakesed, ohtlikud bakterid ja hallitusseente eosed.

• Kui hoiad arvutit süles, alaneb spermatosoidide arv. New Yorgi ülikooli teadlaste uuring kinnitab, et munandite temperatuuritõusu tagajärjel võib alaneda ka spermatosoidide hulk mehe seemnevedelikus, kahjustades seeläbi otseselt viljakust. Samuti võib kuum sülearvuti süles põhjustada nahaprobleeme.

• Pikem kui kümnetunnine tööpäev võib viia südamerabanduseni. On tehtud kindlaks, et inimesi, kes töötavad päevas kümme tundi või enam, ohustab 60 protsenti suurem südame-veresoonkonna haiguste, sealhulgas südamerabanduse ja angiini risk.

• Halb ülemus teeb haigeks. Rootsi teadlased on leidnud, et halva ülemuse alluvuses töötamisest tingitud krooniline stress on seotud suurema südamerabanduse riskiga. Ka võib see põhjustada depressiooni, unehäireid, kõrget vererõhku ja ülekaalulisust.

• Igavus võib tappa. Kontoritöö tähendab aeg-ajalt ka igavat rutiini. Londoni ülikooli kolledži teadlaste kinnitusel on nii, et igavuse üle kurtvad inimesed surevad suurema tõenäosusega noorelt ning suurt tüdimuse taset tunnistanud surevad suurema tõenäosusega südame- või ajurabandusse. Samuti suurendab igavuse tundmine tööõnnetuste riski.

• Arvutiklaviatuur on bakterite kasvulava. Mikrobioloogid on leidnud, et klaviatuur võib sisaldada kuni viis korda rohkem baktereid kui leidub vannitoas, sealhulgas ohtlikke kolibaktereid ja stafülokokki. Mustade käte kaudu satuvad need sealt suure tõenäosusega su organismi. Ja muide, baktereid leidub kontoris ka ukselinkidel, liftinuppudel ja ka kohvimasina küljes.