PADJAGA TÖÖLE: Kuido Nõmme sõnul toob padjaga tööle tulemine tõsised küsimused otsustajate ette sõbralikus vormis. Foto: Aldo Luud
Terviseuudised
28. mai 2016, 06:00

Arst öövalvetest: öösiti me mitte ei laiskle, vaid teeme pingelist tööd! (53)

Marianne Mikko peale kihvatanud meedikud tulevad tööle patjadega.

"Öösiti on palju tõsiseid traumasid ja vähe töötajaid. Ja mis kõige olulisem, pinge on topeltsuur, et unise peaga mitte vigu teha," räägib Tartu arst riigikogulase öövalvetele antud hinnangut kommenteerides.

Meedikud on sotsiaaldemokraat Marianne Mikko peale solvunud, kuna tema arvates ei pea arstid erinevalt ööistungil istuvatest poliitikutest öövalve korral kogu aeg valvel olema.

Arstid ja õed on solvunud, kuna Mikko käis välja arvamuse, et riigikogulase öötööd meditsiinitöötaja öövalvega võrrelda ei saa, kuna seadusemuudatuse puhul peab tähelepanu täielikult fokuseeritud olema. Samuti kihvatavad nad Mikko mure peale, et kuhu jätta ööistungi ajaks oma neljajalgne sõber.

Solidaarsed poliitikute rängale tööle

Kuna riigikogulane Igor Gräzin võttis eelmisel korral ööistungile kaasa padja, siis kutsub Tartu arst Kuido Nõmm poliitikute raske tööga solidaarsust üles näitama ning tuleva nädala teisipäeval tööle tulema padi kaasas.

"Leian, et selline võrdlus oli kohatu. Seda eriti ajal, mil valitsusse on jõudnud töö- ja puhkeaja seaduse muudatusettepanekud, mis halvendaksid tervishoiutöötajate tingimusi," ütleb tohter.

Erakorralise meditsiini osakonnas töötava arsti sõnul on öösel töötamine kaugel kuurordist.

"Öösiti on palju tõsiseid traumasid ja vähe töötajaid. Ja mis kõige olulisem, pinge on topeltsuur, et unise peaga mitte vigu teha," selgitab ta.

Tööle padjaga tulemise mõttest kasvas Facebookis välja lehekülg, kus kutsutakse 31. mail patja tööle kaasa võttes näitama üles solidaarsust ränka tööd tegevate poliitikute suhtes. Ideed toetas juba kolme päeva jooksul ligi neli tuhat inimest ning idee fännide arv aina kasvab.

Nõmme sõnul võiksid valves mitteolevad tervishoiutöötajad keskpäeval koos padjaga oma haigla juurde kaasa võtta ka lapsed ja kindlasti kohe koduloomad. Ta lisab, et võimaluse korral võiksid aktsiooniga liituda ka parasjagu tööl olevad kolleegid, ohverdades selleks näiteks oma seadusega ettenähtud pooletunnise lõunapausi.

Tohtri sõnul võiksid kõik poliitiku väljaütlemisest puudutatuna tundvad eestimaalased sel päeval tööle tulla padi kaenla all. Ja veel parem kui jalgsi, ratta või ühistranspordiga, sest siis hakkab see tänavapildis rohkem silma.

"Õpetajad ja arstid on ikka olnud maa sool. Me võiksime rohkem sõna võtta ka kogu ühiskonda puudutavates küsimustes. Praegunegi riigikogulase välja öeldud ütlemine puudutas mitte ainult meditsiinitöötajaid, vaid kõiki neid, kes ameti tõttu öösiti tööl olema peavad," ütleb ta.

Tervishoiutöötajate kutseliidu Lõuna-Eesti piirkonna koordinaator, varem intensiivraviõena töötanud Egle Sarap-Nöps tõdeb, et tervishoiutöötajad on Mikko väljaütlemise peale tõeliselt solvunud.

"Mina ei hakka võrdlema, kelle töö on raskem või olulisem, aga poliitik ei tohiks selliseid avaldusi teha. Tervishoiusüsteemis ei tööta ainult õed ja arstid, solvatuna tunnevad end nii hooldustöötajad kui ka laboritöötajad.

Kui riigikogulasel on võimalus töö ära teha ja ööistungeid pidamata koju minna, siis meie seda teha ei saa. Kes on kas või korra pidanud jõululaua tagant püsti tõusma ja perele ütlema, et ma pean nüüd tööle minema, saab aru, mis tunde tekitab selline võrdlus ja näpuganäitamine," räägib ta.

Ta nendib, et ametivaliku on mõistagi igaüks ise teinud, kuid ühte või teist ametit ei saa alavääristada.

Sarap-Nöps lisab, et just meditsiinitöötajate seas on palju naisi ja paraku on nende seas ka üksikemasid.

"Näen iga päev, kuidas minu öösel valves olevad kolleegid panevad väikesed lapsed õhtul magama ja helistavad hommikul lastele, et need ikka koolimineku ajaks üles saaksid. Ka meil on neljajalgsed sõbrad," ütleb ta.

Tema sõnul käivad riigikogulased ju valijatega kohtumas ning Mikko võib tulla jõululaupäeval haigla töötajatega kohtuma ning jõudumööda neid aidates siis täpsemalt oma võrdluse formuleerida.

Mikko oli nõus nädala lõpuks oma öövalve võrdluse mõtet kirjalikult kommenteerima, kuid tähtsate töökohustuste tõttu ei saanud ta reedel telefonitsi kommentaari anda.