Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
30. mai 2016, 10:10

Pea pool sclerosis multiplexi haigetest lahkub töölt kolme aasta jooksul pärast diagnoosi saamist (2)

Rahvusvahelise Sclerosis multiplexi Föderatsiooni välja antud raporti kohaselt lahkub märkimisväärne hulk SM-haigusega patsiente töölt varem kui vaja.

Raport, mis tugineb üleilmsele 12 000 vastanuga uuringule, näitab et 43% tööl mitte käivatest SM patsientidest lahkus töölt kolme aasta jooksul pärast diagnoosi saamist. 10 aasta jooksul pärast diagnoosi saamist töölt lahkunute osakaal oli lausa 70 protsenti. Uuringule vastanute seas oli mittetöötavaid SM-patsiente 39% protsenti.

Raport näitab ka seda, et SM sümptomid (väsimus ja kognitiivsed häired) võivad mõjutada inimeste töölkäimise võimekust. Õnneks on näha, et lihtsad muudatused ja kohandused, mis inimeste tööl püsimiseks on vajalikud, on ka lihtsalt saavutatavad. Raport sisaldab soovitusi tööandjatele, poliitikakujundajatele ja teadlastele. Samuti julgustab raport SM patsiente oma haigusest tööandjaga rääkima, eesmärk viia vajalikud kohandused sisse õigeaegselt.

Eesti Sclerosis Multiplexi Ühingute Liidu juhatuse liikme Katrin Rüüteli sõnul peegeldab globaalne uuring ka Eesti olukorda üsna hästi. “Meilgi on edulugusid selle kohta, kuidas tööandja poolsed väikesed muudatused ja vastutulekud on aidanud inimesi tööd jätkata,“ ütleb ta lisades, et teisalt on teadlikkus tööandjate seas endiselt madal, mistõttu paljud SM-patsiendid lahkuvad tööturult varem kui tegelikult peaks.

Ceri Angood Napier, SM Maailma Föderatsiooni programmijuht rõhutab: “SM diagnoosi olemasolu ei saa tähendada, et tööl käimise peab lõpetama. Mõned inimesed teevad isikliku valiku tööl mitte käia, sageli tuleneb see haiguse progresseerumisest või raskete sümptomite kaasumisest või ka sellest, mis võimalusi SM diagnoos mõnele kaasa võib tuua. Aga tõsi on, et paljud inimesed ei näe teist valikut kui töölt lahkuda, isegi kui neil tegelikult selleks vajadus puudub. Loodetavasti annab käesolev raport SM patsientidele ja organisatsioonidele töövahendid, et oma kogukonnas tööandjate ja ühiskonna teadlikkust tõsta, SM diagnoosist rääkida nii poliitikakujundajate kui kõikide teistega, keda diagnoos lähemalt või kaugemalt puudutada võib.”

Uuringust ja tulemustest

* Globaalses tööhõive uuringus osales 12 233 inimest, 40% rohkem võrreldes 2010 aasta uuringuga. Vastajaid oli 93 riigist.

* 43% neist SM-patsientidest, kes ei töötanud, lõpetasid töö kolme aasta jooksul pärast diagnoosi saamist. Kümne aasta jooksul töölt lahkunuid on selles rühmas koguni 70%.

* 62% SM-patsientidest ütlesid, et väsimus takistas neil tööl käimast, 2010 a oli see näitaja 85%

* Võrreldes 2010. aasta uuringuga oli vähem inimesi vähendanud oma töötunde või ka puudunud lühiajaliselt töölt

* Rohkem inimesi kui 2010.a, väitsid, et neil ei ole vaja töötamise mustrit muuta

* Efektiivsed muudatused, aitaksid SM patsientidel tööl püsida ja enamik neist muutustest on võimalik esile kutsuda lihtsa teadlikkuse tõusu abil