Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. mai 2016, 12:40

Mida tähendab see, kui inimene unes räägib? (1)

Unes rääkimine võib olla väga erinev – mõni mõmiseb, mõni räägib normaalse häälega maha pikad jutud ja mõni suisa karjub. Miks?

Unes rääkimine on tegelikult teatud tüüpi unehäire, mis võib juhtuda igas unefaasis, kuid enamasti esineb üleminekul esimesest ehk kerge une faasist kiirete silmaliigutuste ehk REM unefaasi. Sel ajal tegutseb ka aju aktiivselt, kirjutab Good Housekeeping.

Levinud arvamuse kohaselt tähendab unes rääkimine unistusi, kuid tegelikkuses võib see olla stressi, depressiooni, magamatuse, alkoholi liigtarbimise või ka palaviku kõrvalmõju. See võib esineda ka koos teiste unehäiretega, näiteks unepaanikaga. Viimane toob omakorda kaasa hirme ning vägivaldsust, ehk unesrääkija võib seda tundes endale teadmatult karjuda ja vehkida käte-jalgadega.

Unes rääkimist enamasti ravima ei kiputa. Kuid kui see toob kaasa pideva väsimuse või häirib su lähikondseid, peaksid siiski arstilt nõu küsima. Ainult siis saab selgeks, kas pealtnäha kahjutu mõmisemine võib tähendada midagi tõsisemat.