Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. mai 2016, 14:20

Kuidas kaitsta silmi päikesekahjustusest?

Sa otsid päikese eest aastaringselt varju, ka pilves ilmaga, kuid mida sa teed oma silmade kaitsmiseks?

Silmade päikesepõletus pole küll nii levinud, kui naha põletamine päikesega, kuid see võib päikesekiirguse toimel tekkida, tuletab meelde Woman´s Day. Päikesekahjustus võib tekkida ka päikese peegeldumisest veelt, liivalt, jäält või lumelt, samuti võivad seda põhjustada kõrge intensiivsusega UV-lambid. Ning tulemus pole sugugi meeldiv, sest silma sarvkest saab kahjustada, silmad hakkavad valutama, punetama, tursuvad, hakkavad vett jooksma, muutuvad ereda valguse suhtes tundlikuks ning tekkida võib isegi ajutine nägemise kaotus.

Siin on sulle aga kolm soovitust, kuidas silmi päikesekahjustusest kaitsta.

1.            Kanna alati õigeid ja kvaliteetseid päikeseprille. See tähendab, et päikeseprillid peaksid lubama blokeerida vähemalt 98% nii UVA kui UVB kiirtest. Seda enam, et ka kõige maksimaalsemat kaitset lubavad prilliklaasid ei suuda eales kaitsta kõige kahjuliku eest. Päikeseprillide ostmiselt ei maksa kokku hoida! Nende tõhusust saad aga tõsta laia äärega kübarat kandes.

2.            Ära unusta lapsi. Lapsed vajavad silmade kaitsmist päikese eest isegi rohkem kui täiskasvanud.

3.            Pea meeles, et kontaktläätsed ei asenda prille. Paljud arvavad, et kontaktläätsed kaitsevad silmi ka UV-kiirte eest, kuid tegelikkuses mitte.