Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
30. mai 2016, 13:29

Karm statistika: kolmandik rasestunud naisi ei tea, kes on sündimata lapse isa (38)

Erinevad uuringud kinnitavad, et paljud naised ei tea, kes on nende sündimata lapse isa - ühes Inglismaa linnas läbi viidud uuring tõi välja, et tervelt kolmandik naistest ei tea seda. Ka Eestis pöördutakse Ämmaemanda nõuandetelefoni nõustajate poole selle küsimusega sageli.

"Kuna telefonile 12252 on nelja kuuga helistatud korduvalt isaduse küsimustega, otsustasime veidi uurida, mis toimub mujal maailmas ning selgitada, kuidas on võimalik lapse isa välja selgitada," räägib Liina Normet, Ämmaemanda nõuandetelefoni 12252 tegevjuht.

Tema sõnul on erinevad uuringud viinud erinevate tulemusteni ning protsendid varieeruvad 5-30ni. Näiteks toob ta, et USA ühes osariigis oli 100 000 vabatahtlikult uuringus osalenud inimese seas see näitaja ainult 2%. "Võib muidugi oletada, et need, kes vabatahtlikuks hakkasid, teavad ka üsna kindlalt oma lapse isa," märgib Normet. Samas oli tema sõnul ühes Inglismaa linnas uuringu tulemuseks 30%, ehk siis iga kolmas vastsündinu ei olnud oma isa laps. "Suuremat pilti vaadates ei tea oma lapse isa keskmiselt 5% naistest," tõdeb ta. Normeti sõnul tähendab see seda, et kui klassis või lasteaiarühmas on 20 õpilast, siis igas lasteaiarühmas ja kooliklassis võib olla üks laps, kes ei ole oma isa laps.

Eestis tegutseb juba neli kuud anonüümne Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252. Kuna tegemist on anonüümse telefoniga, on Normeti sõnul selle nõustajatele esitatavad küsimused ja mured avatumad.

Üks tõsine teema ongi kahtlus selles osas, kes on sündimata lapse isa. "Selle mure korral aitab ämmaemand-nõustaja välja arvutada võimalikud ovulatsiooni/eostamise kuupäevad, mida võrreldakse seksuaalvahekordades oldud kuupäevadega," räägib Liina Normet. Kui aga ovulatsiooni ajal on lähestikku oldud vahekorras erinevate partneritega, on lapse isa väljaselgitamine  ilma DNA-testi tegemiseta Normeti sõnul pea võimatu. Seda soodustab asjaolu, et alati võimalus, et just sel kuul võis olla menstruaaltsükli häire ja ovulatsioon kõikus mõned päevad edasi või tagasi.

Normeti sõnul on tänapäeval DNA-testiks ja isaduse tuvastamiseks võimalused juba varase raseduse ajal. "Protseduur ei ole invasiivne, see tähendab, et enam ei ole vajalik lootevete uuring, vaid testi saab teha ema ja isa verd analüüsides," selgitab ta, et juba seitsmendal rasedusnädalal on ema veres määratav rakuväline loote DNA, mis on pärit platsenta trofoblastist. "Alates kaheksandast rasedusnädalast on selle kontsentratsioon DNA-testi tegemiseks juba piisavalt kõrge," lausub Normet.

Alates selle aasta aprillist saab ka Eestis sellist DNA-testi teha Tartus asuvas Elite kliinikus. "Tundub, et testi isaduse tuvastamiseks liialt tihti seal siiski tegemas ei käida, kuna registratuurist hindasid uurides ei osanud sealsed töötajad sellele küsimusele kohe vastata," räägib Normet. Kliiniku kodulehe andmeil maksab testi tegemine 1500 eurot ning kui isakandidaate on rohkem kui üks, lisandub 270 eurot iga inimese kohta.  Testimiseks on võimalik aega broneerida nädala jooksul. Testi tegemiseks on vaja ema veeniverd ja isa suuõõnest võetud süljeproovi. Testi tulemused saab teada kümme päeva pärast.