Appi, sääsed ründavad taas!Foto: Teet Malsroos
Uudised
31. mai 2016, 06:00

Appi, sääsed ründavad taas!

Et suve ja sooja ajaga kaasnevad sääsed on muutunud juba piisavalt tüütuks, on paslik meelde tuletada, kuidas end vereimejate eest kaitsta ja sääsehammustusest põhjustatud sügelust ja turset leevendada.

"Loodusesse minnes tuleb alati arvestada erinevate putukatega – mitte ainult sääskedega. Samas võivad sääsed olla nuhtluseks ka aias grillides, metsajärve ääres päikest võttes meelehärmi teha aga hoopis kihulased," märgib algatuseks BENU Pärnu Papiniidu apteeker Margot Lehari.

Ära kratsi hammustuskohta!

Olgu hammustajaks kes tahes, tekib enamikule torke tagajärjel sügelev kubel. "Sääsesülg ei sisalda küll toksiine, aga kublad tekivad ikka, halvemal juhul ka villid ja paistetus. Kihulase torge on sääse omast tugevam ning tema sülg sisaldab toksiini, mis tekitab enamikul allergilise nahareaktsiooni," räägib Lehari.

Sobivat tõrjevahendit valides tuleb apteekrite sõnul lähtuda sellest, kas toodet kasutab laps või täiskasvanu. Arvestada tuleb ka sellega, kui kaua peab putukatõrjevahend nahal olema enne, kui selle saab maha pesta ja kas selle kasutajal esineb allergiaid.

Apotheka apteegi proviisori Janika Tähnase sõnul kehtib putukatõrjevahendite üldjuhul reegel – mida punasem pakend, seda tugevatoimelisem sisu. Näiteks on Diffusili rohelise pihustiga sääse-, puugi- ja parmutõrje aerosoolid mõeldud lastele alates kolmandast eluaastast ja ka tundliku nahaga inimestele.

"Seda vahendit võib pihustada nii nahale kui ka riietele ja toode mõjub nahal sääski peletavalt ligikaudu kaks tundi või kuni pesuni," lausub ta.

Lehari sõnul on lendavate putukate puhul tõrjevahendi efektiivsus üldjuhul 6–8 tundi ja selle toime olemus on inimese lõhna varjamine putuka eest. Sestap tasub kaaluda sääsepeletajana ka looduslike vahendite kasutamist, sääskedele ei meeldi Lehari kinnitusel lavendel ja teepuuõli.

Tähnas toob välja, et viimastel aastatel on välja töötatud ka tõhusaid looduslikke tõrjevahendeid. Meeles tasub siiski pidada, et levinumad looduslikud tõrjevahendid kihulastega ei toimi.

Kui aga sääsk või kihulane on hammustanud, soovitab Tähnas esmalt putuka hammustuse koht seebi ja külma veega puhtaks pesta.

"See aitab vähendada ärritust ja sügelust ning ära hoida põletiku tekkimist torkehaavas," selgitab ta. Suurema turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla külmakompressist. Kindlasti ei tohi Tähnase sõnul hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja tõstab põletikuriski.

Hoia tõrjevahendid käeulatuses!

Head abivahendid sääsehammustuse korral on ka seda leevendavad aerosoolid ja teepuuõli. "Kodustest vahenditest soovitame kõige enam kasutada aaloed," õpetab Tähnas. Kui sääsekublad on paiste läinud, aitab hüdrokortisooni või muud steroidi sisaldav salv.

Lehari nendib, et eestlaste seas on võrdlemisi sage probleem kõikvõimalikud putukaallergiad, mida võib põhjustada kas putuka sülg, mürk või muu eritis.

"Sääsekuplade leevendamiseks on tõhusad tsetirisiini või ebastiini sisaldavad allergiatabletid," lausub ta ja soovitab allergiast teadlikul inimesel tablett sisse võtta juba ennetavalt ehk enne grilliõhtule või matkale minekut.

Samas aitab see ravim ka juba tekkinud allergianähte leevendada. Lehari lohutab aga kõiki lapsevanemaid, et alla kaheaastaste nahk ei reageeri sääsetorgetele allergiliselt.

Lehari märgib, et tüütuid putukaid ei õnnestu suvisel ajal päris vältida, kuid nende hirmus ei maksa ka toas passida. Olukorra leevendamiseks tasub aga autos või suvilas putukatõrjevahendid käeulatuses hoida.

"Allergikud peavad käeulatuses hoidma ka vajalikud ravimid ning vähemalt lastega pere koduse apteegi kohustuslikuks sisuks on nii desinfitseerimisvahendid kui ka kupladele leevendamiseks õlid või salvid," õpetab ta.

B-vitamiin aitab sääski tõrjuda?

Teadlased on avastanud, et kui tarbida piisavas koguses vitamiini B1, eritab inimese keha sääskedele ebameeldivat lõhna, kirjutab Healthy Life Tricks.

Samas ei ole vaja apteeki toidulisandi järgi tormata, sest B1 vitamiini leidub piisavalt ka kõikvõimalikes toiduainetes. Seega püüa suvel süüa rohkem näiteks veise-, linnu- ja sealiha, mune, keefiri, kaunvilju, pähkleid, apelsine ja tomateid.

Valmista ise tõhus sääsepeletaja

On palju taimi, mille lõhn sääskedele ei meeldi ning nendest annab ka kodustes tingimustes tõhusa sääski peletava aerosooli kokku segada.

Lihtsalt valmiva segu valmistamiseks vajad sa ½ tassi jahutatud keedetud vett, ½ tl nõiapuu ekstrakti, 15 tilka teepuuõli, 15 tilka lavendliõli.

Segu valmistamiseks vala koostisosad aerosoolipudelisse, loksuta korralikult ning igati loodussõbralik sääsetõrjevahend on kasutamiseks valmis. Allikas: Healthy Life Tricks