"HIV haigestumine langeb, kuid epideemia pole kontrolli all," nendib Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar.Foto: TOOMAS HUIK
Keha
31. mai 2016, 10:29

Eestis ei jõua HIV-diagnoosi saanud õigeaegselt arsti juurde

Professor Irja Lutsar rääkis eile projekti HIVdigital töötoas, et HIV-teste tehakse palju – skriininguid tehakse näiteks doonoritele ja rasedatele, kuid Eesti probleem on pigem see, et õiged inimesed ei saa testitud ning haiged ei jõua arsti juurde.

HIVdigital on Eesti tervisetehnoloogia klastri Connected Health ja GlaxoSmithKline ühisprojekt, mille eesmärk on anda hoogu digilahenduste väljatöötamisele, mis lihtsustaksid HIV+ inimeste ligipääsu arstiabile ja aitaksid kaasa nende ravisoostumusele, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

"HI-viirusesse haigestumine langeb, kuid epideemia pole kontrolli all," ütles Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor dr Irja Lutsar. "Suur probleem Eesti jaoks on see, et haiged ei jõua õigeaegselt arsti juurde – nad saavad diagnoosi, aga ei jõua arsti juurde. Me ei tea täpselt selle põhjusi, kuid kindlasti ei ole selle põhjus arstiabi kättesaamatus."

Ta märkis, et arstiabi on Eestis väga hästi kättesaadav. Teine suur probleem on aga see, et õiged inimesed ei saa testitud. Palju teste tehakse doonoritele ja näiteks rasedatele, kuid võib-olla peaks paremini defineerima grupid, keda testida.

"Eesti probleem, nagu ka mitmete teiste riikide probleem, on see, et me ei tea, palju meil on täna Eestis tegelikult HIV-positiivseid," lisas Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer. "See number on kõikide hinnangute ja prognooside aluseks. Seega meil tuleb rohkem selle probleemiga tegeleda."

Lutsar lisas, et HIV läheb üha rohkem heteroseksuaalsete sekka ja seda just naiste hulgas.

"Samuti saab öelda, et HIVga nakatumine liigub üha vanematesse vanuserühmadesse. Meeste hulgas alla 20aastaseid sisuliselt ei ole, naiste hulgas väike hulk on. Mediaanvanus diagnoosimisel tõuseb pidevalt," rääkis Lutsar.