Lunastaja Kristuse kuju Rio de JaneirosFoto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
31. mai 2016, 12:45

Plaanid Brasiiliasse reisida? Siin on oluline, mida oma tervise huvides teada! (1)

Brasiiliasse sõites on suurimaks riskiks mitmed soolenakkused ning sääskede levitatavad nakkushaigused.

Augustis ja septembris 2016 Brasiilias toimuvale Suve olümpia- ja paraolümpiamängudele reisivad üle 400 000 olümpialase ja väliskülalise ning Terviseamet tuletab selle eel meelde tõved, mis seal inimesi varitsevad. Suureks riskiks on Brasiiliasse sõites nimelt soolenakkused (sh salmonelloos, E. coli nakkus, kampülobakterenteriit, lämbliaas), mis levivad saastunud toidu, joogi/suplusvee, käte või pindade kaudu. Teiseks suureks riskiks on nakatuda sääskede poolt levitatavatesse nakkushaigustesse nagu dengue ja Zika viirusnakkusesse, mis levib kogu riigis  ning kollapalavikku ja malaariasse teatud piirkondades. 

Terviseamet soovitab Rio olümpiamängudele sõitjatel arvestada  Brasiilias varitsevate nakkusohtudega ja võtta aegsasti kasutusele kaitsemeetmed võimalike nakkushaiguste ennetamiseks.

Enne reisi: 

* Igal reisija peaks olema vaktsineeritud vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale poliomüeliidi,  difteeria, teetanuse, leetrite, mumpsi, punetiste ja läkaköha vastu

* Soovitatav on vaktsineerida ennast A-viirushepatiidi vastu.

* Täpsustada kollapalaviku riskipiirkonnad ja vaktsineerida ennast kollapalaviku vastu juhul, kui on plaanis külastada jalgpalli mänge  järgmistes linnades Belo Horizonte, Brasilia, Manaus või muid kohti riskipiirkondades.

* Täpsustada  malaaria riskipiirkonnad ning lähtudes malaariasse nakatumise riski iseloomust tarvitada malaaria-profülaktika ravimeid vastavalt arsti soovitusele.

* Rasedatel või rasedust planeerivatel naistel ei soovitata külastada Zika viirusnakkuse riskipiirkondi ilma tõsise vajaduseta. Operatiivselt uueneva info riskipiirkondade kohta  leiab Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse kodulehelt.

* Hinnata muid nakatumisohte sõltuvalt elustiilist ning reisi kestvusest ja teha vajadusel täiendavaid vaktsineerimisi (nt B-viirushepatiidi, marutõve, kõhutüüfuse vastu).

* Immuunpuudulikud või krooniliste haigustega inimesed peaks enne kavandatavat reisi pöörduma oma arsti poole vajaliku tervisekontrolli ja vaktsineerimise teostamiseks ning teabe saamiseks muude ennetusmeetmete kohta.

* Vormistada tervisekindlustus.

Reisi ajal: 

* Vältida sääsehammustusi - riietuda pikkade varrukatega rõivastesse,  kasutada sääsetõrjevahendeid  ning sääsevõrku. Vaata täiendavalt WHO soovitusi.

* Järgida isikliku hügieeni nõudeid, pesta korrapäraselt käsi seebiga või kasutada antiseptikume.

* Järgida toiduohutuse nõudeid, vaata Toiduohutuse Viis Võtit

* Tarvitada ainult kvaliteedinõuetele vastavat joogivett ja jääkuubikuid (tehases toodetud).

* Vältida kaitsmata seksuaalvahekorda sugulisel teel levivate nakkushaiguste ennetamiseks (Zika viirusnakkus, B ja C- viirushepatiidid, klamüüdianakkus gonokokknakkus, süüfilis jm).

Pärast Brasiiliast naasmist:

* Juhul, kui viibisite Brasiilias haiglaravil, siis hiljemalt aasta jooksul uuesti haiglaravi vajades mõnes Euroopa Liidu riigis, teavitage sellest kindlasti oma arsti.  Informeerimine on vajalik  antimikroobse resistentsuse ennetamiseks. 

* Haigusnähtude (kõrge palavik, millega kaasneb lihasvalu, kõhulahtisus, kollasus, lööve jm) ilmnemisel ühe kuu jooksul pärast naasmist võtta ühendust arstiga ja teavitada oma viibimisest Brasiilias.

* Haigusnähtudeta rasedad naised, kes viibisid Zika-viirusnakkuse riskipiirkondades, peaksid järgmisel korralisel arstvisiidil informeerima reisist oma arsti.

* Meestel tuleb hoiduda kaitsmata seksuaalkontaktidest vähemalt 4 nädalat pärast naasmist haigusnähtude puudumisel ning vähemalt 6 kuud pärast tervenemist laboratoorselt kinnitatud Zika-viirusnakkuse korral.