PADJASÕDALASED: Maarjamõisa juurde kogunes eile keskpäeval sadu meditsiinitöötajaid. Kaasas lapsed, lemmikloomad ja padjad. Foto: Aldo Luud
Terviseuudised
1. juuni 2016, 06:00

Arstide valusalt pehme protest (15)

Padjameeleavaldusel osalenud meedikud päästavad elust võõrdunud poliitikuid.

"Kui Marianne Mikkol on probleem, kuhu koer panna, siis meil on probleem, kuhu oma lapsed panna," tõdesid eilsel meeleavaldusel osalenud meditsiinitöötajad.

Eile võtsid tuhanded tohtrid, õed ja hooldustöötajad töö juurde kaasa padja, et näidata oma solidaarsust poliitikute raske tööga ning protesteerida plaanitud töölepingu seaduse muudatuste vastu, millega tahetakse tervishoiutöötajaid veelgi intensiivsemalt tööle panna, pikendades valveaega, lühendades puhkeaega ja kaotades ületundide ning riigipühal töötamise lisatasu.

Mikko võis mõttetööd teha

Padjaaktsiooni mõte tuli arstidele pähe, kui reformierakondlane Igor Gräzin võttis riigikogu ööistungile kaasa padja ning sotsiaaldemokraat Marianne Mikko käis välja mõtte, et öövalves oleva meediku töö pole nõnda fokuseeritud kui ööistungil istuva rahvaesindaja oma.

Igor Gräzin Foto: Karli Saul

Riigikogu keskerakondlasest liige, doktor Viktor Vassiljev võiks olla justkui lõhestatud olukorras, kuid opositsioonipoliitikuna annab ta muidugi sotsiaaldemokraat Mikkole säru: "Mingisugust mõttetööd, nagu väitis Marianne Mikko, ööistungite ajal ei ole.

Aga võib-olla tema tegi seal mõttetööd. Seal töötavad kõigepealt tagumik ja siis kaks sõrme, mis hoiavad silmalaugusid üleval," selgitab Vassiljev parlamenditöö iseärasusi, ja toetab oma kolleege valgeis kitleis: "Meedikud teevad öövalves siiski tööd. Kui patsienti ei ole, siis vabandage väljenduse pärast, korjatakse teda kuskilt maanteelt kokku. Ja selleks hetkeks tuleb kogu aeg valmis olla. Kui päeval tullakse arsti juurde ka peavaluga, siis öösiti on reeglina ikka suurt keskendumist nõudvad rasked juhtumid. Aga mis puudutab riigikogu ööistungeid, siis see on parlamentaarse töövormi protestimeetod. Ööistungite ajal ei tehta tööd, vaid venitatakse aega. Esitatakse mõttetuid küsimusi ja peetakse mõttetuid kõnesid," tõdeb ta.

"Väga kurb muidugi, et meditsiiniinimesi järjekordselt solvati. Inimese poolt, kellel pole õrna aimugi, mida tähendab meediku töö. Aga riigikogu liikmetele on ohtlik selline solvamine. Satud öösel haiglasse, meditsiinitöötaja võtab padjakese ja ütleb, et kuule, ma nüüd tukastan veidi. Et sa siis kannata niikaua, loe seni õigusakte. Ja see oleks ka õiglane," muigab ta.

Eile toimus riikliku lepitaja juures tervishoiu kollektiivse töötüli lepituskoosolek. Arstide ja õdede jaoks on juba mitmendate läbirääkimiste peateemaks olnud töökoormus.

"Padjaga tööle on pehme protest meie ettepanekute eiramise ning tervise- ja tööminister

Jevgeni Ossinovski ja haiglate liidu kavandatavate seadusemuudatuste vastu, millega koormust ei vähendata, vaid suurendatakse," selgitab üks aktsiooni eestvedajaid, anestesioloog Jaan Sütt.

"Olé, olé, olé, pea padjale!"

Padjaaktsioonil tõdeti, et küsimus ei ole ainult rahas, kuid kindlasti ei saa tervishoiusüsteemi paremaks teha pelgalt töötajate ja nende perede arvelt.

Tartus ülikooli kliinikumi juures toimunud padjaaktsiooni kulminatsiooniks oli ümber haiglakompleksi toimunud meditsiinitöötajate rongkäik, millel lauldi meeleolukalt: "Olé, olé, olé, pea padjale!"

Rongkäigu eel ütles erakorralise meditsiini tohter Kuido Nõmm sadadele Maarjamõisa töötajatele, et aktsioon sai alguse mõne elust võõrdunud poliitiku ütlustest.

"Me teeme palju ületunde ja oleme väsinud, mistõttu kannatab suhtlus patsientidega ning ravikvaliteet, kannatab meditsiinitöötaja pereelu. Kui Marianne Mikkol on probleem, kuhu koer panna, siis meil on probleem, kuhu oma lapsed panna. Kui me vara tööle läheme, ei ole lasteaiad veel lahti ja kui me õhtul lõpetame, ei ole lasteaiad enam lahti. Igapäevane elu kubiseb näidetest, kus lapsi kasvatatakse telefoni teel, sest üksi lapsi kasvatav ema on tööl. Ülemäärane töökoormus saab saatuslikuks paljudele kooseludele," rääkis ta laste ja lemmikloomadega kohale tulnud meditsiinitöötajate toetushõigete saatel.

Nõmm ise meeleoluka meeleavalduse lõpuni kohal ei olnud. Valves olnud tohter kihutas avariikohale.

"Kui oleks öösel avarii juhtunud, siis olnuks fokuseeritus muidugi väiksem," ironiseerib kiirabiautoga kolleege toetama tulnud alarmsõiduki juht. "Siis tuleks enne väljasõitu pea veidikeseks padjale panna."

Marianne Mikko kommentaar laviini tekitanud sõnadele on kirjas tänase Õhtulehe arvamusleheküljel. Kuna Mikko jättis eile Postimehe küsimustele vastates mulje, et Õhtuleht sai temalt vastused meditsiinitöötajate valvete kohta kuidagi kõveraid teid pidi või konteksti moonutades, siis on Õhtulehe veebiväljaandes avaldatud ka telefonikõnede täispikk väljakirjutus.

Gräzin: avameelsele totrusele, mida kujutavad ööistungid, tuleb reageerida irooniaga!

"Avameelsele totrusele, mida kujutavad endast mõttetud ööistungid, ei saagi reageerida muidu kui iroonia ja muigega!" ütleb Igor Gräzin, kes pole kunagi väitnud, et poliitiku töö on raskem kui teised, kuid kinnitab: parem teha kaks ööd-päeva mõttekat tööd, kui olla üks täiesti totter öö n-ö ärkvel.

"Öövalves olev meedik tervendab ja päästab elusid. Öösel valves olev energeetik annab valgust ja sooja. Lendur viib kohale inimesi. Sõdur kaitseb kodumaad. Nad tulevad hommikul koju ja saavad ütelda: ma tegin inimestele midagi head. Öösel mõttetult istuv saadik, kes läbib sisutut kiuslikku rutiini, ei anna mitte midagi," räägib Gräzin.

"Mingit arutelu ja hiljem – vastu hommikut – ka mõtlemist ei toimu. Järgmised päevad on hukas. See, mis tapab, pole raske ja pikk töö, vaid – mõttetu töö; kraavikaevamine selleks, et keegi hommikul selle kinni ajaks."

Gräzin tunnistab, et tunnimeheks olek Nõukogude armees ja teisel järjestikusel ööpäeval oli ränk, aga omas ka siiski teatavat mõtet.