Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. juuni 2016, 14:10

Kaheksa asja, mida rinnanibud räägivad su tervise kohta (14)

Rinnanibud ei ole inimesele antud lihtsalt ilu pärast, kuid küllap sa juba tead seda isegi. Lisaks tasub aga teadvustada, et rinnanibud võivad märku anda tõsistest terviseprobleemidest.

Näiteks – kui rinnanibu piirkonda on tekkinud muutused ehk rinnanibu on vajunud lohku, on muutnud kuju või läinud kortsu, on aeg viivitamatult arsti juurde minna, sest see võib olla märk rinnavähist.

Prevention toob lisaks välja aga veel seitse rinnanibuga seonduvat muutust, mis tervisehädadele võivad viidata.

1.            Nibust eralduv vedelik on sageli normaalne ka siis, kui sa pole ei rase ega toida last rinnaga. Piimjat, sinakasrohelist või läbipaistvat eritist võib eralduda enamiku naiste rinnanibudest pärast selle pigistamist. Tähelepanelik tuleks olla aga siis, kui eritis on verine või seda eraldub vaid ühest rinnast. See võib tähendada reeglina kahjutut rinnatsüsti, kuid samas ka rinnavähki. Et asi oleks kindel, räägi oma murest arstile.

2.            Kolmas rinnanibu kehal on sagedasem, kui sa arvad. Teadlased on pakkunud, et kuni 27,2 miljonil ameeriklasel on kuskil keha peal kolmas nibu, mida ekslikult peetakse näiteks sünnimärgiks või nahakasvajaks. Kolmanda rinnanibu eemaldamine on lihtne protseduur, seda saab teha ambulatoorselt, lõikus võtab aega umbes pool tundi ning operatsioonist taastumine on lihtne.

3.            Treenimine võib nibusid ärritada. Ärrituse vastu aitab kõige paremini õiges suuruses spordirinnahoidja, hõõrdumisvastane salv või spetsiaalne rinnapadi. Kui rinnanibud on ärritunud, punased, sügelevad ja ketendavad ka siis, kui sa trenni ei tee – räägi sellest arstile. See võib tähendada lihtsalt ekseemi, kuid ka haruldast rinnavähivormi. Arst ütleb sulle, millega on tegu.

4.            Karvased rinnanibud on ka naistel normaalsed. Rinnanibu ümber kasvavad karvanääpsud on igati normaalsed, sa võid neid parema väljanägemise nimel nii kitkuda, vahatada kui hoolikalt lõigates eemaldada. Kui karvanääpsud muutuvad valulikuks, muutuvad liiga suureks, sügelevad või ketendavad, pöördu arsti juurde. See võib tähendada infektsiooni või hullemal juhul taas vähki.

5.            Valutav rinnanibu rinnaga toitmise ajal on tavaline ja välditav. Valusad rinnanibud, põletustunne ning nibude pragunemine on iseloomulikud just esimestel nädalatel rinnaga toitumise ajal. Kui valu kestab pikemalt, oleks mõistlik nõu pidada imetamisnõustajaga. Samas võivad valulikud ja paistes rinnanibud viidata ka mõnele nakkusele.

6.            Sissepoole kasvanud nibu ei ole alati põhjus muretsemiseks, see esineb umbes 15% naistel. Sedagi muret on võimalik kirurgiliselt parandada. Kui su nibud on aga olnud normaalsed ja vajuvad siis sissepoole, võib see tähendada rinnavähki ehk võta arsti juurde minek ette esimesel võimalusel.

7.            Rinnanibu on äärmiselt erogeenne piirkond lisaks naistele ka mõnedel meestel. Rinnanibu erutamine saadab mõnuaistinguid nii tuppe, kliitorile kui emakakaelale. Kuid ettevaatust tätoveeringutega selles piirkonnas – see võib kaasa tuua närvikahjustusi, mille tulemusena kaob rinnanibude tundlikkus.