Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
2. juuni 2016, 09:21

Euroopa üks suuremaid peavalukonverentse toob Eestisse tipptasemel peavaluspetsialistid

Täna algab Tallinnas Euroopa Peavalu Föderatsiooni (EHF) suvekool, mis on Euroopa mastaabis suuruselt teine peavaluteemaline üritus. 2.–4. juunini koguvad erinevate erialade arstid uusi teadmisi peavalust, mis on kõige sagedasem kaebus arstiabi otsimisel ja arsti poole pöördumisel.

„Peavalu ravivõimalused on arenemas ning hiljuti avastatud uued migreeni mehhanismid on andnud aluse täiesti uute ravimigruppide välja töötamiseks. Maailmas on käimas mitu uuringut, mis hindavad ühe teatud peptiidi (kaltsitoniin-geeniga seotud peptiid ehk CGRP) osalise blokeerimise mõju migreenihoogude ravis ja ennetuses. Aktiivselt arenevad ka elektrilise stimulatsiooni meetodid kobarpeavalu ning kolmiknärvi neuralgia puhul,“ tutvustab Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog dr Mark Braschinsky arenguid peavalu valdkonnas.

„Peavalu uuringud ei lähe mööda ka Eestist – meil on käimas esmaste peavalude levimusuuring. Uuringu tulemusi on oodata aastal 2017 ning see peaks andma meile selge ülevaate peavalude esinemissagedusest. Nii saame tulemusi maailma mastaabis võrrelda ja kasutada oma originaalandmeid tervishoiusüsteemi kulude optimeerimiseks,“ lisab Braschinsky.

Rääkides peavalu valdkonna probleemidest Eestis, toob Braschinsky välja vajaduse parandada koostööd perearstide ning neuroloogide ja peavaluspetsialistide vahel, mis tagaks peavalude parema diagnoosi ning ravi.

 „Tallinnas räägitakse kolme päeva jooksul peavalude erinevatest aspektidest - käsitlust leiavad nii kõige sagedasemad esmased peavalud, ohtlikud teisesed põhjused, aga ka mõneti harvemini esinevad, kuid diagnoosimata jäämisel inimese elukvaliteeti märkimisväärselt alandavad ning koguni puuet põhjustada võivad sündroomid. Juttu tuleb ka sellest, kuidas ühe või teise peavaluvormi kahtluse või diagnoosimise korral peaks arst haiget uurima ja ravima,“ räägib Braschinsky. „Tegu on Euroopa tippsündmusega peavalu valdkonnas ning kohal on Euroopa ja Eesti peavaluspetsialistide paremik,“ lisab ta.

2. – 4. juunini Tallinnas toimuval konverentsil osalevad Euroopa Peavalu Föderatsiooni (EHF) president prof Dimos Mitsikostas Kreekast, EHF juhatuse liikmed prof Zaza Katsarava Saksamaalt ja prof Vera Osipova Venemaalt, aga ka peavalueksperdid Ria Bhola Suurbritannast ja Ilse de Coo Hollandist.