Sarnaselt paarile varasemale aastale järkab vähiravifond Kingitud elu annetuste kogumist ka tänavustel suvistel üritustel.Foto: TEET MALSROOS
Terviseuudised
2. juuni 2016, 09:45

Vähiravifondilt "Kingitud elu" on tänavu abi saanud üle 30 inimese

 Läinud kevadkuul kogunes vähiravifondi „Kingitud elu” annetusi kokku üle 61 000 euro. Sellest ligi 25 000 eurot kogusid fondi vabatahtlikud kokku laupäeval 14. mail, mil toimusid „Kingitud elu” üleriigilised heategevustalgud.

14. mail sai vähiravifond „Kingitud elu” annetada ühtaegu ligi 50 kaubandussõlmes üle Eesti: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Jõgeval jm.

Ligi 70 vabatahtlikku, teiste hulgas ministrid Kristen Michal ja Marina Kaljurand ning rahvasaadikud Viktoria Ladõnskaja, Jaak Madison, Jüri Ratas, Martin Kukk, Kalle Palling, Siret Kotka, Martin Repinski, Kalle Laanet ja Andres Ammas kogusid ühe päevaga annetustena üle 80 kilogrammi sularaha.

Lisaks käisid fondi kogumiskastid veel Lennart Meri konverentsil, suurõppusel Kevadtorm ning muuseumiööl Tallinna Tehnikaülikoolis jm.

„Suur tänu kõikidele annetajatele, vabatahtlikele abilistele ja pöidlahoidjatele. Teie abiga kindlustame jätkuvalt, et keegi ei jää haigekassa toe kadumisel ilma hädavajalikust ravist, sellega seotud lootusest ning võimalusest elada täisväärtuslikku elu oma lähedaste keskel,” ütles vähiravifondi „Kingitud elu” juhataja Toivo Tänavsuu.

49-aastasel Tartu pereisal Erik Saarel aitas „Kingitud elu” märtsis käima lükata metastaatilise kopsuvähi ravi. 4800 eurot kuus maksvat ravimit ei rahasta haigekassa.

Ravi toimib hästi, kasvaja on vähenenud ning enamik metastaasikoldeid kadunud. Mees teeb 30 000 sammu päevas ja osales läinud nädalavahetusel koguni Tartu 56-kilomeetrisel rattamaratonil.

„Kõik on hästi ja enesetunne on jätkuvalt hea. Raviarsti soovitust sõita oma sõitu ja kulgeda rahulikult „tädikestega" kusagil tagapool suutsin täita ainult kuni Nõoni. Peale seda enam ei kannatanud teistele selg ees vastu sõita ning ühinesin ülejäänud liiklusega. Seekord siis 595. koht, mis „maitseb" teadaolevatel põhjustel oluliselt paremini kui minu eelmiste sõitude paremad tulemused,” ütles Erik.

Sel aastal on fondilt abi saanud juba üle 30 eestimaalase.

 Mais toetas „Kingitud elu” 55-aastast naist, aidates tal kätte saada leukeemiaravimi Imbruvica, mille hind kolmeks kuuks küündib ligi 12 000 euroni. Naine panustas ise oma ravisse 3000 eurot.

 65-aastasel mehel ja 70-aastasel naisel aitas fond alustada soolevähiravi preparaadiga Stivarga, mille ühe kuu maksumus küündib 2600 euroni ning mis pole samuti haigekassa soodusravimite nimekirjas. Naine katab ise oma ravi maksumusest umbes kolmandiku, mees lausa poole.

Eelmainitud 70-aastase naine peab Põlvamaal pensionipõlve. Tal on kolm last ja kuus lapselast ning vähk diagnoositi tal juba 2000.aastal. Tänu arstide pingutusele ning patsiendi enda positiivsele suhtumisele saadi haigus kümneks aastaks kontrolli alla. See võimaldas elada täisväärtuslikult ning töötada täiskoormusel pensionini. Ent siis tuvastati haiguse metastaasid ning tänaseks on keemiaravi võimalused naise jaoks ammendunud.

Naise tütar kirjeldab: „Pärast seda tekkis raske olukord, kui ema raviarst pidi teatama, et haigekassa poolt rahastavaid ravimeid enam ei leidu. Vajalik ravim on olemas aga selle soetamiseks tuleb leida endal vahendid või jääda lihtsalt ilma asjakohase ravita.

Selline olukord on äärmiselt kurb, seda enam kui inimesel on nii tugev tahe haigusega võidelda. Ilma vähiravifondi toeta oleksid olnud valikud väga rasked. Elu on elamist väärt."

Lisaks garanteerib fond esialgu kolmeks kuuks ravimi Sutent neeruvähiga võitlevale 59-aastasele mehele, kes töötab automehhaanikuna ning on tegelenud professionaalsel tasemel spordiga. „Kingitud elu” toetab meest, kellel on kaks last ja üks lapselaps ligi 6500 euroga.

Mehel diagnoositi vähk aasta tagasi ning see on organismis edasi arenenud.

Mehe pereliige ütleb: „Seistes silmitsi sellise kurbusega, küsib igaüks: miks just minu peres see juhtus? Väga raske on kõrvalt vaadata, kuidas lähedane inimene kannatab, ilma et saaksid kuidagi teda aidata. Praegu on olemas ravim, mis on aitaks haigel selle haigusega hakkama saada. Elada täisväärtuslikku elu, käia tööl, veeta õnnelikult aega perega ja nautida, kuidas pojapoeg kasvab. Kuid kahjuks see ravim on kallis ja meie pere ei suudaks selle eest maksta.”

Ühtlasi jätkab vähiravifond Põlvas elava kuue lapse vanaema Anika Mõrdi toetamist, kelle rinnavähiravi toetuseks on „Kingitud elu” saanud viimastel kuudel suure hulga lisaannetusi.

 Viimasena võimaldas fond maikuus 54aastasele naisele kopsuvähiravimi Xalkori, mis maksab 4800 eurot kuus.

Vähiravifond „Kingitud elu” jätkab aktiivselt annetuste kogumist ka suvistel rahvaüritustel, kutsudes kõiki eestimaalasi üles hakkama fondi püsitoetajateks: igaüks talle jõukohase summaga - olgu 1 euro või 100 eurot kuus.

Fondi tegevuskulud on jätkuvalt alla 8 protsendi kõikidest annetustest.