Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. juuni 2016, 16:55

Kuus põhjust, miks oma tervise nimel kogu südamest laulda

Kuigi koorilaul on üha populaarsem, jääb paljude laulukogemus kuskile kooliaega ja ei ole just kõige meeldivam. Halb tasub aga unustada, sest teadlaste hinnangul on laulmisel tervisele mitmeid kasulikke mõjusid.

·            Laulmine leevendab stressi ja parandab elukvaliteeti. Vähemalt neil, kes ei kannata rambipalaviku käes, kirjutab Prevention. uuringud näitavad, et lauljad on positiivsemalt meelestatud, nad on õnnelikumad, tunnevad vähem ärevust ja masendust ning võtavad avalalt vastu kõik võimalused, mis elu neile pakub.

·            See peletab üksindust. Ja kuhugi kuulumine ning kaaslastega koos tegutsemine hoiab teadlaste kinnitusel inimese immuunsüsteemi tugevamana ning ta ise püsib tervem.

·            Laulmine parandab vähihaigetel immuunsust. Laulmisega ei saa ilmselgelt eluohtlikke haiguseid ravida. Hiljutine uuring kinnitab aga, et laulmine aitab paranemisprotsessile kaasa. Nimelt testisid teadlased rühma vähihaigete süljeproovi ning leidsid sealt tund aega pärast kooris laulmist rohkem immuunsüsteemi tugevdavaid molekule ning vähem stressihormoone.

·            Laulmine on kasulik südamele. Laulmine tähendab tööd ka oma hingamisaparaadiga, see omakorda mõjutab südant sarnaselt joogatreeningutega. Teadlased on täheldanud, et kooris laulmine ning seejuures hingamistehnikatele tähelepanu pööramine aeglustab südame löögisagedust.

·            Laulmine aitab norskamise vastu. Londonis läbi viidud uuringus, kus võrreldi lauljaid ja mittelauljaid, leiti, et need, kes laulavad, norskavad vähem. Ilmselgelt on asi tugevamates hingamisteede lihastes, neid laulmine aga just nimelt treenib.

·            Laulmine pakub astmahaigetele leevendust. Kuna lauldes tugevnevad hingamisteede lihased, paraneb ka kopsufunktsioon ning kerge astma sümptomid leevenevad, kinnitavad 2014. aastal läbi viidud uuringud.