Joogatreener Dagmar Neem julgustab igas vanuses inimesi joogaga tutvuma.Foto: Ida-Tallinna Keskhaigla
Treenimine
3. juuni 2016, 13:02

Joogatreener: „Jooga sobib igas vanuses, kaalus ja pikkuses inimestele!“ (1)

„Jooga sobib igas vanuses, kaalus ja pikkuses inimestele!“ kinnitavad joogatreenerid Dagmar Neem ja Sandra Sikk, kes on Ida-Tallinna Keskhaiglas joogatunde juhendanud 2015. aasta juunikuust saati.

Möödas on aasta ning on hea aeg teha tehtust kokkuvõte – sõna saavad nii treenerid kui ka haigla aktiivsemad joogahuvilised.

Ida-Tallinna keskhaigla haiglaperel on seni olnud võimalus käia joogatundides lausa neli korda nädalas – nädalas kaks korda Ravi tänaval ning kaks Magdaleena üksuses. Huvilisi on juhendanud treenerid Dagmar Neem ja Sandra Sikk, kes julgustavad igas vanuses inimesi joogaga tutvuma. „Juba iidsetest aegadest on joogat kasutatud füüsilise vormi ja vaimse tervise tugevdamiseks ning haiguste ennetamiseks,“ lausub Neem ning lisab: „Vaimne ja füüsiline tervis on väga tihedalt seotud.“

Jooga õpetab hingama

Tänapäeva kiire elutempo tõttu kannatab järjest rohkem inimesi pideva stressi all. Jooga mitmed head küljed suudavad pingeid leevendada. Suurt rolli mängivad selles hingamisharjutused, mis aitavad rahustada kesknärvisüsteemi – see on kasulik nii kehale kui psüühikale. „See, kuidas me hingame, mõjutab väga palju meie tundeid ja mõtteid,“ sõnab Neem. Suheldes agaramate joogahuvilistega, tuli ilmseks, et iseenesest mõistetav hingamine on tõesti oluline. Naistekliinikus töötav Sirje Pajus lausub: „Jooga on õpetanud õiget hingamist, mida enamik meist valesti teeb. Päris käpas veel ei ole, sest aastakümnetega tekkinud vale harjumus on visa kaduma, aga küll ta tuleb, kui edasi harjutada.“ Pajus eelnevalt joogaga kokku puutunud polnud, aga „kui joogatunnid suisa koju toodi, siis oleks patt olnud mitte proovida ja juhus käest lasta“.

Joogatundi alustatakse tavaliselt teatud kehaasendis sooritatavate sügavate hingamisharjutustega, millele järgneb harjutuste sari, nagu näiteks päikesetervitus, et kiirendada vereringet ja soojendada lihaseid. Päikesetervituses olevaid harjutusi juhib praktiseerija enda hingamine. Selle üle, et joogatunnid selleks hooajaks läbi saavad, joogahuvilised ei kurvasta, sest tänu joogatundidele on harjutused huvilistele selged. Diagnostikakliinikus tegutsev Kaja Mutso lausub: „Ise kodus paar päiksetervituse harjutust või alla vaatava koera asendit läbi teha – need on nüüd tänu joogatundidele väga selged.“ Südamekeskuses töötav Helve Järve lisab, et kindlasti peab end kuulama.

Neem lausub: „Jooga eripära ongi erinevate faktorite harmoniseerimine.“ Lihasjõud suureneb läbi kehaasendite, mida hoitakse tavaliselt kuni viis hingamist. Seeläbi suureneb ka painduvus, sest asendites olles rakendatakse liigese täisulatuses liikuvust. Seistes sooritatud harjutused parandavad lisaks muule ka tasakaalu. Kõik joogatunnid sisaldavad alati nii venitusi, pöördeid kui ka jõu- ja tasakaaluharjutusi. Joogatunnid lõpevad meditatsiooniga, mis lisavad joogatunnile oluliselt juurde.

Jooga kui ennetus ja ravi üheskoos

Lisaks aitab jooga vaigistada valusid. Joogas on väga oluline hoida oma selg sirge ja hästi painduvana. Paindlikkus ja tugevus võib aidata ära hoida seljavalusid. Samuti võivad paljud joogaharjutused aidata ka juba paljude krooniliste valude korral nagu liigeste-, pea- või seljavalud.

Joogatundides tehakse harjutusi vastavalt inimeste muredele – see aitab päevastressi maandada, närve puhastada, tööstressi tasakaalustada ja trenn on ka tehtud. Alaseljavalud ja ülaselja pinge on sagedamini esinevad tervisehäireid tänapäeval. Need on enamasti tulnud sellest, et inimesed veedavad palju aega autoroolis istudes või arvuti taga, mis muudab selja kangeks ja paindumatuks. Sandra õpetas juba esimeses tunnis, et arvuti külge peaks panema värvilise kleepsu, mis tuletab päeva jooksul meelde enda kehaasendit, töötaja peaks oma kehaasendit korrigeerima, nii ei unusta end ta arvuti taha küüru. Pajus lisab: „Päris kleepsu pole pannud, aga mõtteline kleeps on arvuti küljes küll ja see toimib. Suuremalt jaolt istuva tööga on kord nädalas end venitamas käia ülihea. Mina oleksin huviline ka sügisel trennidega jätkama!“

Jooga sobib kõikidele, nii meestele kui ka naistele, ja eelneva kogemuse puudumisest end heidutada lasta ei tohiks, sest tunnid on mõeldud nii algajatele kui edasijõudnutele. Kõigi painduvus, kontroll ja tasakaal paraneb ja treenerite sõnul on aastaga osalejate arengut silmaga näha. Huviliste seas on inimesi, kes polnud enne joogatunde kunagi spordiga tegelenud, aga ka inimesi, kes on  nii joogaga kui ka muude aladega sina peal. Mutso lausub, et oluline on tema jaoks aeg – ekstra sõit trenni ja sealt koju on pikk. Kodus trenni tehes kaob aga vahepeal motivatsioon ja pealehakkamine. Seega – minek ITK poolt pakutavasse joogatundi! Peale tööd on väga hea ja mugav töökohas toimuvast joogatunnist läbi tulla. Ta lisab: „Joogatund kui selline on minu jaoks mõnus lõõgastus nii meelele, vaimule kui ka kehale“.

Siiani on osalejate hulgas meesterahvaid küllaltki vähe olnud, aga seda on võimalik muuta sügisel, kui algab uus hooaeg, joogatiim ootab heal meelel meestepoolset aktiivsust. Lisaks hea rühi ja tervisliku kehakaalu säilitamisele ning painduvuse ja tasakaalu arendamisele annab jooga ka seda, mida ei ole silmaga võimalik näha, jooga tugevdab ka immuunsussüsteemi ja unekvaliteeti, annab rohkem energiat ja parandab hingamist. Praktiseerija saab meelerahu ja paranenud elukvaliteedi. Sügisel algavad joogatunnid uue hooga, millega saab haiglapere oma tervisele ja keha harmooniale tähelepanu pakkuda – seniks soovib joogatiim kõigile ilusat ja aktiivset suve.

Artikkel ilmus esmakordselt Ida-Tallinna Keskhaigla siselehes "ITK sõnumid" nr 15 (juuni, 2016)