PuukFoto: URMAS TARTES
Hea nõu
3. juuni 2016, 14:00

Kuidas eemaldada puuki? (14)

Kuidas eemaldada puuki?

Vastab BENU Võru Rimi apteegi farmatseut Liia Luik: "Kui puuk on end juba sisse imenud, ei tohi teda eemaldada tavaliste pintsettidega, vaid spetsiaalsete puugi eemaldamiseks mõeldud tangidega: pintsettidega surutakse puuk kokku ja see kiirendab mürgi eritumist, tangid seevastu eemaldavad puugi lihtsalt ja tõhusalt.

Puuki eemaldades tuleb tõmmata tugevalt, pikkamisi ja keeramata ülespoole kuni puugi nokk vabaneb nahast. Seejuures tuleb püüda mitte suruda puugi kehale, sest sellega pressite te haigusetekitajad puugi soolestikust välja otse hammustushaava. Juhul, kui väljatõmbamisel jäävad suised nahka, jätke need sinna – naha paranemisel need eemalduvad,

Hammustuskoht tuleb kindlasti desinfitseerida ja seda siis vähemalt nädal aega jälgida. Kui koht muutub põletikuliseks, punaseks ja valusaks, siis tuleb minna perearsti juurde.

Kui on kahtlus, et puuk võis olla nakatunud ja andnud borrelioosi ka edasi, on võimalik teha kodune kiirtest, mis tuvastab hiljutist infektsiooni (2-4 nädala jooksul oletatavast puugihammustusest). Testi, mis on müügil apteekides, kasutatakse sõrmeotsa verd ja tulemus selgub 91 protsendi täpsusega. Parim on vaktsineerimine puugihaiguste vastu. Toime saamiseks on vajalik mitmekordne vaktsineerimine."