Foto: LIIS TREIMANN
Uudised
4. juuni 2016, 06:00

"Sööge rasva, et saledaks saada! Rasv on teie sõber!" (12)

Suurbritannias on puhkenud üleriigiline salenemis-skandaal: värske raport kuulutas 30 aastat kehtinud ametlikud toitumissoovitused ohtlikeks. Süsivesikute eelistamine rasvasele toidule on toonud katastroofilisi tagajärgi.

"Rasva söömine ei tee paksuks," kinnitab Briti riikliku rasvumisfoorumi (NOF) ja Rahvatervise Koostöö värske raport. Paljud organisatsioonid on nõudnud juba mitukümmend aastat kehtinud toitumissoovituste kehtetuks tunnistamist, vahendab The Telegraph.

1983. aastast alates on Ühendkuningriigi ametlik tervisepoliitika kinnitanud, et toit olgu väherasvane ja madala kolesteroolitasemega.

Kuid värske raport väidab, et tollane ametlik soovitus põhines vigastel teadusuurimustel ning sellega kaasnenud rämpstoidu ja süsivesikute kuritarvitamine on viinud rasvumise ja teise tüübi suhkruhaiguse laialdase levikuni.

Uutel andmetel ei põhjusta küllastunud rasv südamehaiguseid ning vähendamata rasvasisaldusega piimatooted nagu piim, jogurt ja juust võivad südant lausa haiguste eest kaitsta. Uurimuse autorid manitsevad britte naasma töötlemata toiduainete – liha, kala ja piima juurde – ning julgelt pruukima avokaadosid ja teisi rasvaseid taimseid toiduaineid.

"Tegevarstina mõistsin peagi, et kõrgelt tulnud juhtnöörid, mis soovitavad süsivesikuterohket ja rasvavaest dieeti kui üleüldist imerohtu, on tegelikult vigased," seletab NOFi esimees professor David Haslam. Tema sõnul pole see süsteem toiminud – seda kinnitab ka rasvunud inimeste rohkus. Kardioloog Aseem Manotra nimetab rasvavaese toiduvaliku ametlikku soovitamist "võimalik, et tänapäeva meditsiiniajaloo kõige suuremaks veaks".

Uue raporti kinnitusel tuleks tingimata hoiduda töödeldud toitudest, mida reklaamitakse rasvavaeste, lahjade ja madala kolesteroolisisaldusega. Teise tüübi suhkruhaigust põdevad inimesed peaksid kindlasti sööma rasvarohket, mitte süsivesikutepõhist toitu."Sööge rasva, et saledaks saada," toonitab doktor Manotra. "Ärge kartke rasva, rasv on teie sõber."