Doonoritelgid Tallinna Vabaduse väljakul eelmisel aastal.Foto: Eero Vabamaegi
Terviseuudised
6. juuni 2016, 09:34

Verekeskus kutsub tallinlasi Vabaduse väljakule verd annetama

Regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid ootavad linlasi verd loovutama Tallinnas Vabaduse väljakul 6. ja 7. juunil kella 12-18 ning 8. juunil kell 11-17, kinkides nii abivajajatele nende järgmise sünnipäeva. Doonoritelkide pidulik avamine on esmaspäeva täna keskpäeval Vabaduse väljakul.

Regionaalhaigla verekeskuse arendusjuht ning doonoritelkide projektijuht Ülo Lomp sedastab: „Tänavu on verekeskusel ja doonoritel põhjust tähistada mitut tähtpäeva. Mais pidasime verekeskuse 75. sünnipäeva ning juubelisuvi on ka meie doonoritelkidel – esimesest telgisuvest egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ saab 10 aastat. Soovime seda vääriliselt tähistada ning kutsume telkide juurde doonorite ja linnarahva meelt lahutama kaitseväe orkestri. Nii avamegi Tallinna telgid 6. juunil kl 11.15 Kaitseväe orkestri uhke kontserdiga, kl 12 on lubanud tulla tervitussõnu ütlema Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ja Riigikogu riigikaitse komisjoni esimees Marko Mihkelson.“

Ülo Lombi sõnul kätkeb hüüdlauses „Ka doonor on riigikaitsja“ kogu ettevõtmise juhtmõtte: doonorlus on lihtsaim viis anda enda panus riigi julgeoleku tagamisel: „Inimesed ei vaja kaitset mitte ainult sõjas ja katastroofides, vaid samamoodi ka Eesti haiglates. Tänu doonoriverele päästetakse riigis iga päev kümneid inimelusid.“

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste täpsustab: „Telgituur aitab ennetada suvist doonorivere nappust ja pakub doonoritele teistmoodi võimaluse teha head. Telkides valitsev rõõmsameelne õhkkond ning silmatorkav kollane telgikuub meelitab enda juurde palju tegusaid ja abivalmis inimesi.“ Ühtlasi edastab dr Kullaste verekeskuse üleskutse: „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Eesti inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“.

Sel aastal tuuritavad doonoritelgid egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ mööda Eestit mai lõpust septembri keskpaigani, peatudes kahel-kolmel järjestikusel päeval üheksas Eesti linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Doonoritelkide tuuri avalöök oli Pärnus 24. ja 25. mail, 6.-8. juunil on telgid Tallinnas Vabaduse väljakul. Pärast Tallinna jõuavad telgid Rakverre, Raplasse, Keilasse, Paidesse, Viljandisse ja Haapsallu ning telgisuvi lõppeb 12. ja 13. septembril Tartus.

Kui 10 aastat tagasi 2007. aastal loovutas telkides 1167 inimest 525 liitrit verd, siis 2015. aasta suvel loovutas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu Haigla veretalituse doonoritelkides verd 3132 inimest, kes annetasid kokku üle 1400 liitri verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 630 esmadoonorit.