Foto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
6. juuni 2016, 16:25

13 toitu, mida peaksid suvel oma tervise nimel ilmtingimata sööma (9)

Suvesoojad ilmad panevad higistama, see võib aga kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme alates vedelikupuudusest, nahakuivusest ja lõpetades vitamiinide ja mineraalide puudusega organismis. Mis selle vastu aitaks?

Toitumisspetsialistide arvates tuleb suvel oma tervisele mõeldes ilmtingimata süüa kohalikke hooajalisi juur- ja puuvilju, kirjutab Woman´s Day, sest nende toitainete sisaldus on suvel haripunktis. Kuid lisaks on terve hulk toite-jooke, mis suvisel ajal tarbituna tervisele ainult kasuks tulevad. Miks? Loe ise.

·            Arbuus. See puuvili on vedelike kuninganna ning vedelikud on täpselt need, mida sa suvesoojuses vajad. Samas täidab arbuus tänu suurele veesisaldusele ka kõhtu ning see on kehakaalule mõeldes eriti hea. Lisaks sisaldab arbuus lükopeeni, see aine kaitseb naharakke päikese kahjuliku mõju eest.

Foto: Arbuus (TOOMAS HUIK)

·            Apelsin. Need tsitrusviljad on tulvil kaaliumi – toitainet, mis on väga oluline ka suvel. Inimene kaotab nimelt higistades kaaliumi ning see soodustab lihaskrampide teket. Lisaks sisaldab apelsin umbes 80% ulatuses vett ehk vedelikupuudust seda vilja süües karta ei ole.

Foto: Apelsin (LIIS TREIMANN)

·            Jogurt. Jogurtis sisalduvad bakterid pakuvad hella hoolitsust soolestikule, mida sa suvel kurnad soolase grilllihaga. Jogurtites sisalduvad probiootikumid hoiavad seega seedesüsteemi töökorras.

Foto: Jogurt (TOOMAS HUIK)

·            Seller ja apteegitill. Kuuma ilmaga tekkiv puhitus ajab lihtsalt hulluks. Seller ja apteegitill mõlemad toimuvad aga diureetikumidena, aidates väljutada kehast liigset vett dehüdratsiooni põhjustamata.

Foto: Apteegitill (TAIRO LUTTER)

·            Murakad ja vaarikad on tulvil kiudaineid, lisaks on neis ohtralt C-vitamiini ehk aineid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning toetavad seedimist.

Foto: Vaarikad (ALDO LUUD)

·            Õunad, viigimarjad ja pirnid. Need toiduained kuuluvadi kiudaineid sisaldavate toiduainete kõrgliigasse. See teeb seedimisele ainult head, lisaks soodustab dieedipidamist.

Foto: Õun (LAURA OKS)

·            Värsked aprikoosid virsikud, ja nektariinid. Värsked või kuivatatud nektariinid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, nektariinid ja aprikoosid sisaldavad A-vitamiine ja beetakarotiini, virsikutes on ohtralt C-vitamiini.

Foto: Nektariin (LAURA OKS)

·            Roheline tee. Kui otsid vedelikupuuduse ennetamiseks veest põnevamat jooki, rüüpa rohelist teed. Sellel on tervisele mitmeid kasulikke mõjusid, näiteks võib sest olla abi võitluses vähi ja südamehaigustega, kolesterooli kõikumisega ning teadlaste hinnangul aitab see ennetada isegi dementsust. Ning kui kuum jook kuuma ilmaga ei passi, viska klaasi mõned jäätükid.

Foto:  Roheline tee (ANNI ÕNNELEID)

·            Spinat ja lehtkapsas. Unusta aurutatud köögiviljad ning söö suvel värsket ja toorest spinatit ja lehtkapsast, ennekõike oma naha tervise nimel. Nendes on aineid, mis tugevdavad naha vastupanu UV-kiirguse kahjustavale toimele.

Foto: Spinat (TIINA KÕRTSINI)

·            Maasikad ja mustikad. Need suve juurde lahutamatult kuuluvad marjad on täis flavonoide, võimsaid puu- ja köögiviljades sisalduvad haiguste vastu võitlejaid. Need aitavad suurendada ka nahasisest ainevahetust.

Foto: Maasikad (LAURA OKS)

·            Pähklid. Peotäis mandleid või maapähkleid on head mono- ja polüküllastumata rasvade allikaid, need aitavad alandada halva kolesterooli taset.

Foto: Pähklid (ALDO LUUD)

·            Avokaado on tõeline supertoit, mis on hea nii su südamele kui veresoontele.

Foto: Avokaado (TIINA KÕRTSINI)