Foto: Vida Press
Hea nõu
7. juuni 2016, 11:10

Suvine koduapteek kaitseb nii looduses varitsevate ohtude kui pisivigastuste eest

Et suvel liiguvad paljud maakodudesse, peredega veekogude äärde ja viibitakse tavapärasest rohkem õues ja päikese käes, on tähtis osata end kaitsta nii looduse ohtude kui ka mitmesuguste pisivigastuste eest.

BENU Võru Rimi apteegi farmatseut Liia Luik räägib, millele suvel tähelepanu pöörata ning mida peaks maale või ka pikemale väljasõidule ja rannapuhkusele minnes koduapteek sisaldama.

Esmalt rõhutab Liia Luik, et kindlasti tuleb kotti pakkida retseptiravimid ning laste olemasolul ka kraadiklaas ning külmetust leevendavad ja palavikku alandavad vahendid, samuti müts ja päikeseprillid rannakülastuseks. Ülejäänud tarviliku loetleb ta üles ükshaaval.

Kaitse end päikese eest

Väga oluline on meeles pidada, et naha punaseks põletamiseks piisa vaid mõnest päikeselisest tunnist, seda ka esimestel päikeselistel päevadel suve alguses. Inimesed, kelle kehal on palju sünnimärke, et tohiks katmata päikese käes olla mitte üle 5-10 minuti korraga.

Paljud võtavad esimese asjana kapist välja eelmisest hooajast jäänud kreemijäägid. See oleks tarvis aga välja vahetada, sest avatud pudelis seisnud tootel on suure tõenäosusega kaitsev mõju kadunud. Reeglina on avatud päiksekaitsefaktoriga kreem kasutuskõlblik 6-12 kuud, seetõttu tuleb jälgida pakendile lisatud infot.

Päikesekreemides on päikesekaitsefaktor väga erinev, heleda nahaga Eesti inimene peaks suvel eelistama 30-40 kaitsefaktoriga päevituskreemi.

Heledate juuste ja silmadega lastele on soovitatav 50 kaitsefaktoriga kreem või sprei. Samuti peab lapsi – kes sageli armastavad mängida riieteta päikese käes ja vee ääres – kreemitama iga kahe tunni tagant. Ka täiskasvanud peaksid end pärast iga ujumist taas kreemitama.

Alla 1-aastaseid lapsi ei tohiks otsese päikse käes hoida, nendega suveilmade nautimiseks peaks valima varjulise koha või vähemalt vältima keskpäevast intensiivset kiirgust. Paari-kolmeaastastel lastel ei ole soovitatav õues viibida intensiivse päikese käes ajavahemikus kell 11-14.

Kindlasti peaksid lastel olema peas mütsid ja joogivesi kättesaadav.

Kindlasti ei tohiks karta päevituskreemi mõju päevitusele – jume tekib ka kaitsevahendi abiga, kuid samas on nahk kaitstud!

Põletuse ja tursete leevenduseks

Suvel tekib tahes-tahtmata ka põletusoht – olgu põhjuseks kogemata liiga pikaks ajaks päikese kätte jäämine, hooletu grillimine või ebaõnn lõkketule süütamisel.

Põletuse vastu aitab jahutav geel, mis desinfitseerib punetavat ja villilist nahka ning leevendab valu. Abi saab ka vastavatest spreidest, mida tuleb kahjustunud kohale pihustada vähemalt kaks korda päevas, näiteks pärast duši all käimist.

Kindlasti ei tohi päikesepõletuse leevendamiseks kasutada hapukoort – see suleb nahapoorid rasvakihiga ja ei lase põletada saanud kohal hingata. Asjakohased on siiski aaloed sisaldavad kreemid, samuti on heaks abiliseks põletuste ja marrastuste puhul pantenooli sisaldavad kreemid.

Haava ära jäta lahtiseks

Suvel tuleb ikka ette ka kergemaid kriimustusi ja marrastusi. Tasub teada, et haavad paranevad kõige paremini niiskes keskkonnas ning et haava ei tohi kindlasti lahtiseks jätta, kuna siis võib tekkida põletikuoht.

Väiksemad kriimustused ja lõikehaavad tuleb leige voolava vee või desinfitseerimisvahendiga puhastada, erilist tähelepanu nõuab haava puhastamine erinevatest võõrkehadest (liiv, muld, riidetükid vm). Puhastatud haav tuleks katta plaastriga ning seejärel igapäevaselt paranemist jälgida. Kuna haavasid võib olla erinevaid, võiks koduapteegis olla mitmesuguse suurusega plaastreid, et vajadusel nende hulgast kohe sobiv valida. Samuti võiks olla plaastrite hulgas veekindlaid, kuna suvi soosib kokkupuudet veega nii ujudes kui aiatöid tehes.

Lahtiste haavade jaoks on olemas spetsiaalsed geelid, mis aitavad haava niisutada ja nii paranemist kiirendada.

Suuremad haavad tuleb pärast puhastamist katta korralikult sidemega. Seejuures on mugav kasutada haavavõrke – need ei kleepu haavale ning nii on plaastri või sideme vahetus üsna valutu.

Haavahooldusesse on lisandunud ka silikoonplaastrid ning ehkki nende hind on küll kallim, siis vahetama peab neid jälle 3-7 päeva järel. Väiksemad silikoonplaastrid sobivad ka kannavillidele.

Kuidas putukaid peletada?

Kõikvõimalikud putukatõrjevahendid aitavad peletada nii sääski, parmusid kui puuke. Saadaval on mürgivabu tõrjevahendid, mis kestavad kaua, on lõhnatud ja ei jäta nahale kleepuvat kihti. Selliseid vahendeid saab nahale kanda nii palju kordi kui tarvis ning neid võivad kasutada väikelapsed, allergikud ja rasedadki. Kui sääski aitavad peletada ka lavendel ja teepuuõli, siis puukide vastu õlidega ei saa. Kõige tõhusam kaitse on katmata nahale pihustatav puugitõrjevahend, õhukeste riiete puhul tuleks piserdada kaitset ka otse nahale. Puugitõrjevahendite toimeaeg on 4-8 tundi, kuid peab arvestama, et higistades või ka niiskes ja tuulises paigas viibides tuleb tõrjevahendit uuendada sagedamini.

Valu ja paistetust leevendab jäägeel või külmakott

Kukkumise või muu arstile pöördumist mitte nõudva kergema trauma korral, aga ka siis, kui mesilane juhtub nõelama või rästik salvama, tuleb haiget saanud koht katta külmakotiga, mis aitab valu ja paistetust leevendada, ühtlasi aeglustab see mürgi levikut. Käsimüüki on lisandunud ka hormooni sisaldav kreem, kuid seda võiks ilma arsti soovituseta kasutada pigem täiskasvanud ägedama allergilise reaktsiooni korral.

Söetabletid aitavad kõhuhädadest välja

Need, kel tekivad kergesti gaasivalud, peaksid koduapteegis alati hoidma mõne ravimi gaaside leevendamiseks. Kõhulahtisuse ja oksendamise korral aitavad söetabletid, mis on nüüd müügil kontsentreeritud kujul. Väga tugeva kõhulahtisuse korral aitab loperamiid. Ka smecta pulber võiks olla käepärast ja eriti väikelastega peredel vedelikuasendaja, mis sisaldab vastavas koguses mineraale et vältida vedelikupuuduse teket. Samas võib seda väga kuumal suvepäeval kasutada ka lihtsalt täiendava janukustutajana.

Allergiaravim olgu alati kaasas!

Paljud on allergilised putukate, õietolmu või mõne toiduaine suhtes. Samas on palju ka neid, kellel pole allergia olemasolust aimugi. Seetõttu tuleb maale sõites igaks juhuks allergiaravim kaasa pakkida või siis otsa lõppev ravim uuega asendada.