Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. juuni 2016, 12:12

Põiepõletikuga võideldes söö tasakaalustatult ja joo rohkelt vett

Põiepõletik on ebameeldiv haigus, mis kimbutab naisi neli-viis korda sagedamini kui mehi. Kuidas seda ennetada ja haigusega võidelda?

„Kusepõiepõletik on suhteliselt sage haigus, mis tekib peamiselt soolest pärinevate mikroobide sattumisel kusepõide. Naistel tekib see sagedamini, sest põhjuseks on nende anatoomilised iseärasused – kusiti lühike, asub bakteritega asustatud päraku lähedal – ja seepärast on mikroobide sattumine põide tõenäolisem,“ selgitab Tartu Ülikooli Kliinikumi neeruhaiguste arst Mai Rosenberg.

Ta lisab, et naiste haigestumine sageneb ka seksuaalse aktiivsuse suurenemisega ning kõik suguelundites arenevad põletikud võivad esile kutsuda ka põiepõletikku. Teisalt meestel esineb kusepõiepõletikku pigem vanemas eas ja see on tavaliselt seotud mõne teise kusesuguelundkonna haigusega, näiteks eesnäärme probleemidega.

Rääkides põiepõletiku riskiteguritest, nendib Rosenberg, et põhjus võib peituda kuseteede või põieteede kivides ning eesnäärme või kusepõie kasvajates. „Loomulikult on organismi üldine vastupanuvõime langus mõne teise haiguse, näiteks diabeedi, tõttu ka riskiteguriks,“ lisab ta.

Vanarahva tarkus, mille kohaselt ei tasu istuda külmal või märjal kivil, sest sellele võib järgneda põiepõletik, vastab aga Rosenbergi sõnul tõele – ning just seda tuleks vältida suvisel ajal.

Põiepõletiku ravis ei tohi järelandmisi teha

Põiepõletiku peamised tundemärgid on sage ja valulik urineerimine ning erituda võib isegi verd. Sealjuures urineerimispakitsus on pidev, kuid uriini tuleb korraga vähe. Mai Rosenberg soovitab taoliste kaebuste korral minna perearsti juurde, sest ravimata juhtudel võib põiepõletik kujuneda krooniliseks ning lisanduda neeruvaagnapõletik.

„Arsti määratud raviskeemi ei tohi ise mingil juhul muuta ega sümptomite taandumisel katkestada,“ paneb Rosenberg südamele.

Ravimite korralikult võtmise kõrval on olulisel kohal rohke vedelikutarbimine: eelistada tasub selliseid looduslikke vahendeid nagu apteegist ostetud neerutee, jõhvikapreparaadid ja kummelitee.

„Rohkem juues on uriin vähem kontsentreeritud ning urineerimine mitte sedavõrd kibe. Lisaks moodustub nii rohkem uriini ja kuseteedes olevad bakterid koos põletikurakkudega uhutakse välja,“ põhjendab Rosenberg.

Peale rohke joomise on tähtis ka tasakaalustatud toitumine – süüa tuleks erinevaid toite, tarbida rohkelt puuvilja ning mitte liialdada maitseainetega.