TÖÖHOOS: Egle naudib oma tööd täiel rinnal ja ta jagab hea meelega näpunäiteid, kuidas juukseid korras hoida ning on valmis kahjustatud juukseid kärpima ja turgutama.Foto: Erakogu
Hea nõu
13. juuni 2016, 11:45

Suvine juuksehooldus: kuidas hoida oma kiharaid nii, et need ka sügisel säraksid?

Suvi on parim aeg oma kaunite kiharate näitamiseks. Et pead pole tarvis karge tuule ja tuiskava lume eest mütsiga varjata, jääb ära oht, et kodus hoolikalt sätitud soeng vaid sekundiga unustustehõlma vajub. Tasub aga meeles pidada, et hoolt vajavad juuksed suvelgi.

Pärnu Salon+ juuksurisalongi stilist Egle Kuldkepp ütleb, et kõige enam vajavad juuksed suvel kaitset kuivatavat mõju avaldava kuuma päikese eest ning kõige olulisem on neid hellitada pakkudes tavapärasest enam niisutust. Seda võimaldavad UV-kaitsega tooted, niisutavad maksid, seerumid ja õlid.

„Ühest küljest on see hea, et tänapäeval on toodete valik hirmus suur, teisest küljest on väga raske sel moel leida enda jaoks see parim. Paljudel toodetel on juba mitu funktsiooni,“ räägib Egle.

Näiteks on olemas šampoonid ja palsamid, mis nii hooldavad juukseid kui kaitsevad neid nii UV-kiirguse kui kuumtöötluse eest. Kes ise valida ei oska, neil soovitab Egle leida endale hea juuksur, kes selles osas kindlasti lahke abikäe ulatab ning on valmis sealjuures lisaks jagama ka näpunäiteid, kuidas klient edaspidi ise juuste eest hoolitseda saab.

„Juuste säravana hoidmise saladus on ikkagi head hooldusvahendid. Vähe on neid õnnelikke, kes mitte midagi kasutama ei pea. Juuksehooldus ise sõltub aga eelkõige individuaalselt juuste seisukorrast, kliendi soovist ja sellest, millised ootused inimesel endal on,“ selgitab Egle.

Egle soovitab meeles pidada, et ehkki me kasutame šampooni ja palsamit igal aastaajal, kipume me suvel juukseid tihemini hooldama. Seetõttu soovitab ta suvel vahetada hooldusvahendid kergemate, näiteks palavaga mentooli sisaldavate, peanahale jahedustunde tekitavate vahendite vastu.

„Ka viimistlustoodete valik on personaalne. Kuna suvel ei soovi paljud oma juukseid föönitada, peaksid nad sellest ka lähtuma. Paljud tooted aktiveeruvad kuumusega,“ hoiatab Egle ning soovitab vahendite valimisel toodetega tutvuda.

Kes soovib, võib Egle sõnul kanda suvel kerget peakatet – see teeb pigem head kui halba, kuid jälgida tuleks, et peakate ei oleks tihedalt ümber pea. „Piisab tegelikult ka õhukese räti pähe sidumisest.“

Juuste surm on päikese ja merevee koosmõju

Egle sõnul peaksid enim hoidma oma juukseid need, kes on neid palju keemiliselt töödelnud: mitmeid kordi heledaks-tumedaks teinud, blondeerinud, lokitanud. „Ehk teisisõnu need, kes on juuksestruktuuri palju kahjustanud. Kuid kindlasti peavad ka erksavärvilised arvestama, et päike on väga tugev pleegitaja. Siinkohal on abiks värvi- ja UV-kaitse koosmõju,“ teatab Egle.

Neile, kes mõtlevad, et mis neist juustest ikka suvel kuivatada, hakkame aga kohe sirgendama või lokke tegema, tahab Egle südamele panna, et tegelikult kehtib alati reegel: „Juuksed olgu enne töötlemist sada protsenti kuivad.“

Kõige hullemaks, mida inimesed oma juustele teha saavad, peab Egle esmalt nende merevees märjaks tegemist ning seejärel päikese käes edasi peesitamist. „Juukse pinnale tekib nii öelda „luubi“ efekt, mis söövitab juuksepinnale augukesi. Tagajärjeks on kahjustatud, kuivad ja elutud juuksed.“

Et sellist olukorda vältida, soovitab Egle pärast rannas ujumist ja päevitamist juukseid pesta ning toita neid niisutava maskiga. Vastupidiselt toimides võib juhtuda, et mitte miski muu peale kääride enam ei aita. „Jah, viimistlusega saab kahjustatud juuste väljanägemist parandada, aga juukseid uueks enam ei saa.“

Kokkuvõtvalt on Egle seisukohal, et ainus, mis tagab säravad juuksed aastaringselt, on siiski hoolimata erinevate hooldusvahendite kasutamise asemel regulaarne juuksurikülastus.

„Nii palju, kui on inimesi, on ka erinevaid retsepte. Kahjuks pole olemas kõigile soovitada ühte vahendit, mida kasutada. Parim soovitus on leida hea juuksur, kelle teadmiste abil igaüks endale sobiva retsepti leiab,“ lisab Egle.