Automaatne ravimidosaatorFoto: Erakogu
Keha
13. juuni 2016, 14:20

Automaatne ravimidosaator võimaldab eakatel kauem turvaliselt oma kodus elada (2)

On hulgaliselt tõbesid, mis eeldavad regulaarset ravimivõttu. Kuidas seda tagada, kui ravimeid peab võtma üksinda kodus olev eakas, laps või muidu hajameelne lähedane? Appi tuleb automaatne ravimidosaator.

Seda kinnitab ka Meditech Estonia juhatuse liige Paavo Ala. "Mitmed hooldajad ja nooremad sugulased on maininud, et ravimidosaator on andnud neile tagasi hingerahu. Teadmine, et ei pea ise iga päev mitu korda helistama, ainult selleks, et küsida, kas vajalik tablett on juba võetud, annab võimaluse tööle või muudele vajalikele tegevustele keskenduda," kirjeldab ta klientidelt saadud tagasisidet.

Ravimidosaatori kasutajad kiidavad omakorda selle kasutamise lihtsust ning tänavad lahendust võimaluse eest ise oma kodus kauem hakkama saada. "Keegi ei soovi ega peaks ju sellise lihtsa tableti võtmise unustamise pärast näiteks hooldekodusse elama minema või raskemate tagajärgedega terviserikke tüsistusi kannatama," märgib ta.

Ravimidosaatoreid on erinevaid, Meditech Estonia vahendab dosaatorit nimega „Careousel Advance“. "See on hõlpsasti kasutatav lihtne seade, mis tuletab ettenähtud kellaajal meelde õige ravimi võtmist, teeb just selle annuse ravimid kättesaadavaks, välistab lukustamisega vale ravimi võtmise ja ka üledoseerimise," selgitab Ala dosaatori tööpõhimõtet.

Ravimidosaatorisse mahub 28 ravimikogust. "Mõne nupuvajutusega saab hooldaja või pereliige panna paika kellaajad, mil seade tugevat meloodiat mängides ning punast tulukest vilgutades ainult õige sahtli sisu kättesaadavaks teeb ning ravimite võtmist meelde tuletab," räägib ta. Meeldetuletuse lõpetamiseks tuleb ravimidosaatorist ravim(id) pihku või alusele kallutada ning need manustada. Selle peale ravimidosaatori märguanne vaikib - kuni järgmise ettenähtud kellaajani.

Paavo Ala sõnul sobibki ravimidosaator sobib kõigile, kes peavad regulaarselt tablette võtma ning viibivad rohkem kodus. "Peaasjalikult on mõeldud eakatele või unustama kippuvatele inimestele, kes peavad regulaarse ravimivõtmisega mõnda kriitilist haigust kontrolli all hoidma," lausub ta, et kõrgvererõhutõbi, Parkinsoni tõbi ja südameveresoonkonna haigused on vaid mõned, mille puhul õigeaegne ja õiges koguses õige ravimi võtmine hoiab halvima ära ning võimaldab kauem iseseisvalt oma kodus elada.

Paavo Ala kõneleb, et ravimidosaatoril on 28 eraldi ravimiannuse sahtlit, igasse sahtlisse võib panna ühel ajal võetavad ravimid kokku.

Ravimidosaatori suurimad eelised tavapäraste topside, tikutooside, alustasside või muu laialt levinud ravimite võtmise vahendite ees on ravimivõtmise meeldetuletamine just vajalikul kellaajal, korrektse ravimikoguse annustamine, vale ravimi ja üledoseerimise vältimine. "Ka on ravimidosaatori kasutamine äärmiselt lihtne – kui ravimid teadliku inimese poolt sisestatud, kellaajad paigas, tuleb vaid tabletid-pillid piiksumise peale dosaatorist välja kallutada ning seade lauale tagasi asetada," selgitab Ala.

Ka on ravimidosaatori kasu hoolduskulude märkimisväärne kahanemine. "Enam ei ole vajalik koduvisiit või muu kontakt ainult ravimivõtmise meeldetuletuse eesmärgil, selle teeb ära automaatne ravimidosaator," kinnitab ta. Selle on läbi hammustanud paljud riigid, Ala sõnul on automaatseid ravimidosaatoreid Põhjamaades arendatud ja kasutatud juba 25 aastat. Lihtne lahendus on end igati õigustanud nüüd juba viis aastat Eestis. Nii on mõnedki omavalitsused Eestis seadmed soetanud ning andnud need oma elanikele tasuta kasutada, eesmärgiga võimaldada inimestel kauem ja turvalisemalt oma kodudes elada. "Sest üha vananeva elanikkonna tingimustes ei ole otstarbekas ega vajalik kohe hooldekodukohta vaatama hakata, enamus ei soovigi sinna elama kolida," lausub mees.