Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuni 2016, 10:56

Elektripardel või manuaalne raseerija? Või hoopis kaheservaline vana kooli žilett?

Raseerimisvahendid on olnud olemas ammustest aegadest peale. Kunagi kasutasid mehed näokarvade lõikamiseks pronksist terasid või obsidiaanist tööriistu. Tänapäeval on erinevaid raseerimisvahendeid olemas nii palju, et nendega saab täita poes terve vahekäigu. Aga milline neist töötab kõige paremini, küsib Menscience. Elektriline? Manuaalne? Kuidas oleks vana kooli kaheteralisega? Menscience pani kirja iga vahendi plussid ja miinused.

Elektriline raseerija ehk elektripardel

PLUSSID

Elektripardlid kalduvad raseerima kiiremini kui manuaalsed. Kuna nad rullivad üle naha, sundides karvu enne mahalõikamist püstisesse asendisse, siis ei pea mees ühest piirkonnast kuigi palju kordi üle käima.

Kuigi need on raskemad kui manuaalsed, on need siiski kaasaskandmiseks (nt reisil – toim) praktilisemad, kuna neid saab kasutada igal pool, kus on olemas elekter.

Elektripardlid ei vaja spetsiaalseid lisavahendeid nagu raseerimisvaht, seep, geelid või kasvõi isegi vesi.

Need on mitmekülgsed, kuna nendega saab ajada nii näokarvu, habet, vuntse kui põskhabet.

Elektripardliga raseerimine vähendab täkkeid, sisselõikamisi ja sissekasvanud karvu.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

MIINUSED

Elektripardlid ei raseeri nii lähedalt kui käsipardlid ja nii ei pruugi sa saada supersiledat tulemust, mistõttu pead raseerima sagedamini, juhul kui sul on normaalne kuni karm näokarvastik.

Paljud mehed leiavad, et elektripardli kasutamine nõuab harjutamist. Kuigi seda tüüpi raseerimist peetakse "turvalisemaks" kui manuaalset, võib see ikkagi olla valulik ja tuua kaasa nahaärritust.

Kuigi mõningaid uusi elektripardlite mudeleid saab kasutada ka märgades tingimustes, ei saa enamikuga siiski duši all raseerida. Ka kalduvad elektripardlid olema üsna lärmakad.

Need vajavad akusid või elektripistikut. Kui aku pole korralikult laetud, võib elektripardel keset raseerimist ära surra.

Elektripardlid vajavad rohkem tähelepanu hoolduse ja puhastamise osas.

Nende ostmine ja ülalpidamine on enamasti kulukam kui teiste raseerijate puhul, kuigi kvaliteetne ja kauakestev elektripardel võib samas mehele pikapeale raha säästa.

Manuaalne raseerija

PLUSSID

Manuaalne raseerija annab teistega võrreldes kõige pikaajalisema ja nahalähedasema raseerimistulemuse.

Sageli on see mehe jaoks esmane raseerimisvahend, kuna seda on nii lihtne kasutada.

Terad on hõlpsasti vahetatavad.

Kuigi nende hind võib ajapikku tõusta, on need siiski enamasti kõige odavamad ja kuluefektiivsemad vahendid, mis meestele saadaval.

Manuaalset raseerijat on lihtne reisile kaasa võtta ja puhastada.

MIINUSED

Sellega raseerimine võib sageli kauem aega võtta, kuna vaja on kasutada ka lisavahendeid nagu habemeajamisvaht ja aftershave.

Terad lähevad kiiresti nüriks ja neid tuleb vahetada umbes iga nelja-viie korra järel.

Manuaalse pardliga raseerimisel võib saada näonahka sälke, sisselõikeid ja sissekasvanud karvu ja sageli tuleb sama ala mitmeid kordi üle käia, et saada kõige nahalähedasemat tulemust.

Need pole niivõrd erinevates olukordades kasutatavad, kuna valutuks habemeajamiseks on vaja märgraseerimist ehk vett.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Kaheservaline raseerija (DE) ehk vanaisa žiletipardel

PLUSSID

Vana kooli pardlid näivad olevat aegade odavaim raseerimisviis. Kuigi usaldusväärse käepideme leidmine võib osutuda keeruliseks või kalliks, maksavad žiletiterad ise väga vähe.

Kaheservaline raseerija sobib hästi meestele, kel on probleeme sissekasvanud karvadega, kuna üksik tera ei lõika väga naha lähedalt.

Terad püsivad kaua teravana.

MIINUSED

Paljud mehed leiavad, et üheteralise pardliga raseerimine on miski, millega tuleb harjuda.

Pardlid ise kalduvad olema kallid ja kuigi mõned meeste hooldusvahendite tootjad toovad välja uusi kujundusi, pole need veel laiemalt saadaval.

Mitte alati ei anna üheteralised raseerijad parimat nahalähedast tulemust, kui tegu on karmi habemekasvuga mehega.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

***

Habemeajamisvahendi valimine on mehe enda teha ja valikut endale (ja eeskätt oma nahale) sobivaima leidmiseks jagub. Kuid olenemata sellest, kas sa kasutad tavalist mitmeteralist tänapäevast manuaalset pardlit või tahad vehkida vahupintsliga nagu vanaisa, märgib Menscience, et kindlasti tuleks kasutada häid ja kvaliteetseid habemeajamise lisatarbeid.