Kui soovid haigustest hoiduda, õpi käsi õigesti pesema ning kuivata käsi käterätiga.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuni 2016, 15:50

Ettevaatust! Käte õhkkuivatid soodustavad pisikute levikut!

Kuigi käte õhkkuivatid tunduvad olevad tõhusad ja hügieeni mõttes süütud, tasub olla ettevaatlik – hiljaaegu avaldatud uuring kinnitab, et koos liigse vee mahapuhumisega puhub õhk tuppa laiali ja kõik kätel pesitsevad pisikud.

Ajakirjas Journal of Microbiology avaldatud uuringu autorid nendivad, et kätekuivatajad puhuvad vee küll minema, kuid paiskavad samas kätel pesitsenud piskud kogu ümbruskonda. Leiti, et õhkkuivatite tõttu jõuab meid ümbritsevasse ruumi üle 100 korra rohkem viiruseid kui siis, kui me kuivataksime käsi paberiga. Vähe sellest, viirused jõuavad ruumis tänu tugevale õhusurvele ka kaugele, baktereid leiti ligi kümne meetri kaugusel kuivatist.

See ei oleks teadlaste sõnul probleem, kui inimesed oskaksid käsi õigesti pesta. Sel juhul kaoksid bakterid nende kätelt juba enne käte kuivatama asumist. Kuid nagu nendivad Arizona ülikooli teadlased – 85% inimestest ei pese oma käsi õigesti.

Sestap, kui soovid haigustest hoiduda, õpi käsi õigesti pesema, lükka vannitoa uks lahti õlaga nii, et sa ei pea seda puudutama ning kuivata käsi paberkäterätiga.