Foto: Urmas Tartes / Õhtuleht
Keha
8. juuni 2016, 10:57

VAJALIK OSKUS: puugi eemaldamine

Muidugi on kõige parem, kui puuki ei peagi eemaldama ehk seda ei saadagi. AoM soovitab looduses kanda pikkade käiste-varrukatega riideid, eriti pükse. Ettevaatlik tuleks olla eeskätt niiskemates kohtades, kasutada võiks puuke eemalhoidvat tõrjevahendit ja pärast õueskäimist tasuks oma riided ning keha puukide osas tähelepanelikult üle vaadata.

Kui aga puuk oma kärsa juba sinusse puurinud, siis eemalda ta järgnevalt.

1. Kasuta pintsette, kindaid või kasvõi majapidamispaberit, ära eemalda puuki palja käega.

2. Haara puugil pintsettidega pea lähedalt ehk nii oma naha lähedalt kui võimalik. Ära jõnksuta.

3. Tõmba puuk õrnalt ja aeglaselt, otse ning sirgelt välja. Ära keeruta ega nõksuta, kuna nii võib puugi pea ikka su naha sisse jääda.

4. Ameeriklastel soovitatakse panna puuk seejärel kotti või purki ja külmkappi – juhuks, kui hiljem meedikutel on vaja seda identifitseerida. Eestis võiks pigem puugi ära põletada või mõnel muul moel jäädavalt hävitada.

5. Puhasta hammustuskoht põhjalikult desinfitseeriva vahendiga, seejärel pese nii hammustatud koht kui oma käed sooja vee ja seebiga.

6. Ära kasuta mingeid vanarahva tarkusi, nagu näiteks nahas oleva puugi kõrvetamine või katmine toiduõliga – see võib ohtliku puugimürgi eritumist hoopiski hoogustada.

Puukide eemaldamiseks võib hankida apteegist ka spetsiaalse silmusega eemaldusvahendi ja umbes paarikümne euro eest saab end perearsti juures puukentsefaliidi vastu vaktsineerida. Borrelioosi peab aga paraku edasi pelgama.