Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
8. juuni 2016, 13:05

Odraiva porgandist? Loe, milliseid kummalisi tervisehäireid seostavad vanemad allergiaga (2)

"Vanemad peavad allergiailminguteks väga kummalisi asju," nentis pulmonoloog-allergoloog Svetlana Sergejeva ja tõi välja projekti Allergofood raames tehtud uuringu tulemused, milliseid sümptomeid vanemad allergiaks peavad.

Algatuseks märkis Svetlana Sergejeva Toiduliidu korraldatud tasakaalustatud toitumise konverentsil, et välja toodud näited on kõige ekstreemsemad.

Näiteks arvas üks lapsevanem, et lapse odraiva on põhjustatud porgandist. "See on kurb, aga seda arvamust toetas ka perearst. Laps ei söö senimaani porgandit!" nentis arst.

Teine lapsevanem arvas, et lapse kõripõletik tuleneb piimatoitudest ning piiras lapse piimatarbimist. Piima arvasid kurja juureks olevat vanemad lapse unehäirete ja kõhukinnisuse puhul ning eemaldasid piima lapse menüüst täiesti.

Näole tekkivate vistrike põhjuseks arvati olevat küpsiseid, kuid neid lubati lastel edasi süüa.

Märkimisväärne on, et Toiduliidu ja Allergialiidu koostöös tehtud uuringus kahtlustasid pea 750st Tartumaal sündinud kahe aasta vanuse lapse vanematest oma lapsel toiduallergiat olevat pooltel. Kinnitust leidis see kartus vaid 11% juhtudest. See omakorda tähendab Sergejeva hinnangul, et pea 300 last olid põhjendamatult ilma jäetud osadest toiduainetest. Lapse tervise huvides soovitab ta oletusi mitte teha, vaid pöörduda selguse saamiseks arsti konsultatsioonile.