Heledanahalised inimesed peaksid päevitamisel kasutama päikesekaitsekreemi, mida tuleks iga paari tunni tagant uuendada. Foto: Marianne Loorents
Eesti uudised
9. juuni 2016, 15:39

Nahk ja juuksed vajavad päikse eest kaitset (1)

Tavaline heledanahaline Eesti inimene võiks päevitamiseks valida kreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 30–40.

Sinise Salongi kosmeetik Moonika Sibul toonitab, et põhjalik ja niisutav nahahooldus on suvisel ajal hädavajalik, et vältida naha väsimist ning pigmendilaikude teket. „Kindlasti peaksid Eesti inimesed suvisel ajal päikese käes viibides kasutama kaitsekreemi. Näole soovitan valida võimalikult suure kaitsefaktoriga kreemi, sest liigne päike võib lisaks kuivusele tekitada ka inetuid pigmendilaike. Igapäevajumestuses võiks kasutada SPF-faktoriga jumestus- ja meigialuskreeme ning heaks alternatiiviks päevitamisele on isepruunistuvad kreemid,” tõdes Sibul. „Kui kreem aga ununes ja päikesepõletus on siiski käes, siis kindlasti pole soovitav kasutada rahvafolkloorist pärinevat hapukoort, vaid spetsiaalseid nahka rahustavaid geele,” lisas ta.

Samuti peaks suvel pöörama tähelepanu ka juuste päikese eest kaitsmisele. „Päike ja merevesi muudavad juuksed kuivaks ja hapraks, seetõttu tuleb juuste hooldamisele ja kaitsmisele suvisel ajal suuremat tähelapanu pöörata. Kindlasti tuleks lauspäikese käes kanda peakatet, pärast ujumist juuksed võimaluse korral läbi loputada ning neid regulaarselt niisutada. Suvisel ajal tuleks kord nädalas teha niisutavat juuksemaski ning samuti võiks iga naise käekotti kuuluda UV-filtriga juuksesprei,” soovitab juuksehooldusekspert, sarja Natur Vital esindaja Teini Vaher.

_______________________________________________________________________

Soovitused, et päikesest oleks rohkelt rõõmu ja tervist:

Päikese käes viibides kasuta päikesekreemi, heledanahalise eestimaalasena eelista kreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 30–40.

Kui kehal on palju sünnimärke, ära viibi päikese käes katmata kauem kui 5–10 minutit ning eelista kreemi, mille kaitsefaktor on 50.

Lastel kasuta päikesekaitsekreemi või spreid kaitsefaktoriga 50.

Uuenda päikesekaitsekreemi iga kahe tunni tagant.

Ära kasuta vana päikesekaitsekreemi, avatud kreem on kasutuskõlblik 6–12 kuud.

Päikesepõletuse korral kasuta jahutavat geeli või spreid.

Puhasta ja niisuta oma nahka regulaarselt.

Kanna päikese käes viibides peakatet ning kasuta juukseid ja peanahka niisutavaid tooteid.

Joo palju vett.