Kaia-Kaire HuntFoto: Erakogu
Keha
13. juuni 2016, 17:23

Tiibeti meditsiini spetsialist: Naiste tervisemured on valdavalt seotud külmaga (5)

"Naise tervis Tiibeti meditsiinis" on teema, millest räägib eeloleval suvel Haapsalus toimuval joogafestivalil tiibeti traditsioonilise meditsiini praktiseerija ning Põlistarkuste ja Rahvaravi Kooli asutaja Kaia-Kaire Hunt.

Millest täpsemalt teie loengus juttu tuleb?

Tiibeti meditsiini kontekstis on väga oluline tasakaalu loomine nii füüsilise keha, meele kui peenanatoomia ehk keha energeetika tasandil. Kui räägime naise tervisest, siis puudutamegi tasakaalu, kuid seda läbi tiibeti traditsioonilisele meditsiinile omase 5 elemendi tasakaalu loomise prisma. Meie ühiskonnas ja meie kliimas kimbutavad meid kõige enam tuule tasakaalutuse probleemid, millest juttu tuleb. Nii üldine stress, ärevus, närvilisus, aga mitmed kroonilised hädad on sellega seotud.

Mis aga puudutab väga spetsiifiliselt ka naistele ainuomaste organite probleeme, on nende hädad valdavalt seotud külmaga - liigselt külma alakehas viib sageli tsüstideni, viljatuseni, põiepõletikeni. Vahel võivad ka krooniliste haiguste puhul olla vastused küllaltki lihtsad ja just neile võimalustele, kuidas naisena koduste vahenditega oma tervist hoida ja turgutada, me selles praktilises loengus räägimegi.

Kuidas jõudsite Tiibeti meditsiinini?

Üks minu õpetaja, dr. Nida Chenagtsang oli 2009. aastal Eestis tegemas esimest mantraravi kursust. Pärast seda on minu huvi ja austus tiibeti traditsioonilise meditsiini vastu ainult kasvanud.

Mis teeb Tiibeti meditsiini eriliseks?

Tiibeti traditsioonilise meditsiini üks suuremaid vägevusi on katkematu õpetusliin, mille õpetused on püsinud muutumatutena aastatuhandeid. Tiibeti meditsiinis on ka õpilasel ja terapeudil lisaks paljudele teoreetilistele õpetustele, aga ka praktikatele oluline teha vaimseid praktikaid, mis võimaldavad teha oma tööd suurema pühendumise ja õige motivatsiooniga. See on suureks abiks terapeudi kohati päris keerulisele tööle.

Tiibeti meditsiin keskendub organismile kui tervikule ja lisaks terapeudi-poolsele abile on väga oluline inimese enda poolt tehtavad muudatused elustiilis, emotsioonide juhtimises, ehk isegi maailmast arusaamisel.

Tiibeti traditsioonilise meditsiini süsteem on üks terviklikumaid, keerulisemaid, kuid samas meile, eestlastele küllaltki hästi mõistetavaid meditsiinisüsteeme, millega olen kokku puutunud. Meie enda pärimusmeditsiinis ja Tiibeti meditsiinis on rida huvitavaid kokkupuutepunkte.

Keda ootate suvel oma loengutele?

Paljude praktiliste näpunäidetega loeng on sobiv igale huvilisele, kellele läheb korda naise tervis. Paljud soovitused on head meeles pidada igal naisel iseenda jaoks, kuid aitavad ka joogaõpetajatel ja teistel terapeudidel ehk avada laiemat pilti, miks mõnda naist kimbutavad kroonilised hädad, miks meil on nii palju põie- ja naisteorganite probleeme.

Loengutele on muidugi oodatud ka mehed - me oleme üksteist mõjutavas süsteemis ja mitmed teemad ja probleemid on ilmselt tuttavad ka meestele.

Ja lõpuks on ehk hoopis kellegi armas kaasa see, kes oskab märgata ja ütleb ühel rõskel sügisesel päeval “Kallis, siin on sulle mõnus kardemonitee, et saaksid end seespidiselt soojendada”.