Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. juuni 2016, 12:10

Kunstlikud magusained halvendavad ainevahetust

Kunstlikud magusained aitavad ülekaalulistel inimestel küll vähem kaloreid tarbida ja kaalu alandada, kuid neil võivad olla tervisele ka negatiivsed mõjud.

Meditsiiniportaal Med24 vahendab USA-s läbi viidud uuringut, milles vaadeldi ligi 3000 täiskasvanu andmeid. Uuringu läbiviimiseks kasutati viimase 24 tunni toidu küsimustikke, mille põhjal uuritavad jagati kunstlike magustajate (aspartaam, sahhariin) kasutajateks või looduslike suhkrute (lauasuhkur või fruktoos) kõrges või madalas koguses kasutajateks. Uuritavate diabeedi riski hinnati suukaudse glükoosi tolerantsuse testi abil.

Ilmnes, et aspartaami tarvitavatel ülekaalulistel inimestel oli halvem veresuhkru kontroll võrreldes nendega, kes kunstlikke magusaineid ei kasuta. Samasugust ainevahetust halvendavat mõju sahhariini kasutajatel või looduslike suhkrute söömise korral ei leitud.

See uuring kinnitab ka mitmeid viimatisi teisi loom- ja inimkatsete tulemusi, mis samuti viitavad kunstlike magustajate glükoosi ainevahetust halvendavale mõjule.