Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. juuni 2016, 15:30

Ettevaatust! Salakaval ja ohtlik puugihaigus borrelioos (9)

Nahka, närvisüsteemi, südant ja liigeseid kurnavat puukborrelioosi hakati diagnoosima umbes 40 aastat tagasi. Ajakirjas Historical Biology ilmunud uurimus näitas, et seda tõbe tekitavad bakterid olid aga olemas juba 15 miljoni aasta eest.

„Leidsin kõhult kaks puuki, ühe juunis ja teise juulikuus. Kuna töö juures oli kiire aeg, polnud aega arsti juurde minna. Läksin perearsti juurde alles augusti lõpus, kui kehale tulid punased laigud ja algasid peavalud. Ka kehas oli valud, liigesed ja parem kehapool valutas, parem käsi oli nõrk ega suutnud asju kinni hoida,” meenutab Kolus elav Ülo Ormus nakatumist puukborrelioosi kolm aastat tagasi. Perearst saatis mehe närviarsti juurde, kes sai haigusele kinnitust vastava vereprooviga. „Enesetunne oli ääretult kehv, kehas olid värinad. Valud taandusid talve poole, peavalu aga juba antibiootikumikuuri jooksul.”

Puukborrelioosi põhjustab bakter, mida leidub puugi seedekanalis. Rootsis tehtud uuringud on näidanud, et borreeliabakterit kannab kuni 30 protsenti puukidest. Hoolimata sellest suurena näivast protsendist on risk pärast puugihammustust haigestuda ainult üks sajale.

„Kui puukentsefaliidi puhul antakse viirus edasi kohe puugi hammustuse hetkel, siis borrelioosi saamiseks kulub enamasti paar ööpäeva või kauemgi, kuni sisseimenud puugi pisikud inimesele üle kanduvad. Haiguse tunnused ilmnevad tavaliselt 7–14 päeva jooksul, kuid vahel isegi kuude möödudes,” ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkushaiguste arst Leelo Moosar.

Haiguse diagnoosimine

Nakkushaiguste arstid on hästi tuttavad puukborrelioosi diagnoosimisega, mis toimub eelkõige iseloomuliku haiguspildi ehk siis hammustuskoha ümber tekkiva punase laigu ja patsiendi kaebuste alusel. Vereanalüüs on abistav diagnostiline meetod.

„60–80 protsendil borrelioosi nakatunutel tekib hammustuskoha ümber iseloomulik nahalaik, mis võib suureneda ja kahaneda, kuid on ka neid, kel tekib selline laik alles kuu aja möödudes ja osadel ei tekigi laiku,” selgitas dr Moosar. Igasuguse putuka hammustusest võib ju tekkida punetus, kuid nakatunud puugi hammustuse puhul peaks laik olema vähemalt viiesentimeetrise läbimõõduga, et kahtlustada borrelioosi. Haiguse levikuks erinevatesse organsüsteemidesse kulub keskmiselt 2–10 nädalat.

Puugid lähevad liikvele juba märtsis–aprillis. Paraku on puugi hammustus valutu ja nii ei ole inimene tihtipeale teadlik, et puuk on teda hammustanud. Seda enam, et puugid püüavad end naha külge kinnitada sellistesse kohtadesse, kuhu silm nägema ja käsi katsuma ei ulata või pole harjunud seda tegema. Sellised kohad on kukal, kõrvatagused (eriti lastel), kaenlaalused ja kubemevoldid ehk karvadega kaetud alad.

„Inimesi tabab periooditi meeleolu langus ja väsimus ning nii võiks arvata, et tegu ongi näiteks puukborrelioosiga. Tegelikult ei ole vaja üle reageerida,” märkis tohter.

Jälgi ennast kuu aega

Kui sind hammustas puuk, jälgi oma tervislikku seisundit vähemalt kuu jooksul. Punase nahalaigu tekkides pöördu perearsti poole, sest varases staadiumis allub haigus väga hästi ravile.

Mis saab aga siis, kui arsti poole pöördumine venib nii, nagu juhtus Üloga? Kui ravi jääb õigeaegselt saamata, võib haigus levida närvisüsteemi või näiteks liigestesse ning harvadel juhtudel ka südamesse. Euroopa erialakirjanduse andmeil tekib närvisüsteemi vorm 20-l ja liigesekahjustus 10-l protsendil juhtudest. „Närvisüsteemi vormi korral on sümptomiteks peavalu, tekib äge ajukelmepõletik ehk meningiit, väsimus, iiveldus, kehakaalu langus, mõõdukas palavik, valud kätes, jalgades, kuklas või seljas, täiskasvanutel ka tugevate valudega radikuliit. Mõnikord esineb, eriti lastel, ühe- või kahepoolset näonärvi halvatust, kus haigestunud näopool vajub alla ning silm ei sulgu kahjustunud poolel,” kirjeldab dr Moosar.

Kui kahjustatud on liigesed, väljendub see enamasti valuliku tursena kas ühes või mitmes haigestunud liigeses. Enamasti on haaratud suured ehk põlve-, hüppe-, küünar- või randmeliigesed.

„Kuna puugihammustused on lastel rohkem kaela- ja peapiirkonnas, siis lastel tekitab borrelioos laigu asemel näopiirkonda ülalt alla kulgeva punetava viiru,” märgib tohter.

Ravitakse antibiootikumidega

Kindlakstehtud borrelioosi ravitakse antibiootikumidega. Borrelioosi ravi ei nõua üldjuhul haiglaslesimist, antibiootikume võib võtta ka kodus. Neuroborrelioosi ravitakse enamasti haiglas, sest ajukelmepõletiku puhul on vaja teha veenisisest ravi.

Pärast läbipõetud borrelioosi ei teki kahjuks eluaegset immuunsust, inimene võib uuesti nakatuda, kuid mitte kohe, antikehad annavad mõneks aastaks kaitse nakatumise vastu. Vereanalüüs aga võib näidata IgG-tüüpi positiivseid antikehasid, mis tähendab, et inimene on haigustekitajaga varasemalt elus kokku puutunud, kuid haigus ise pole enam aktiivne. Vaktsiini puukborrelioosi vastu pole ei Eestis ega ka mujal maailmas.

Kuus müüti puukborrelioosist

 Mu sõber põdes borrelioosi, see pole tõsine haigus.

Haiguse kulg võib olla erinev ja mõnel inimesel võib haigus kergemalt kulgeda ning hästi ravile alluda. Kuid on inimesi, kes on selle haiguse tagajärjel aastaid põdenud või koguni invaliidistunud. Mida varem borrelioosi diagnoosida ja raviga alustada, seda väiksem on tüsistuste tekkimise risk. 

Sügisel borrelioosi ei saa, sest puugid on ohtlikud ainult mais–juunis.

Puugioht püsib kuni külmade saabumiseni. Sama kaua püsib ka risk saada puukborrelioos. Puugid on aktiivsed siis, kui õhutemperatuur on üle +5 kraadi.

Puugisüst hoiab ära ka borrelioosi.

Sa võid olla vaktsineeritud puukentsefaliidi vastu, kuid borrelioosi vastu ei ole võimalik vaktsineerida.

Kehale oli kinnitunud puuk, kuid ei ole mingeid sümptomeid (klassikalist punast sõõri hammustuse ümber vm). Järelikult ei saa olla ka borrelioosi.

Umbes poolte juhtumite puhul ei avaldu klassikalisi esmasümptomeid (punane sõõr, gripilaadsed tunnused jm). Seetõttu võib nakkus organismis üsna kaugele pääseda ja palju pahandust teha (närvisüsteemi- või liigesekahjustused, mäluprobleemid jm). Borrelioos ehk Lyme'i tõbi võib avalduda isegi aasta pärast puugihammustust.

Linnas pole võimalik puuki saada.

Puugi võid saada linnas elades koduaiast, pargist, tervisejooksu tehes või naabri koeralt. Puuk ei ela ainult metsas, võsaveerel või heinamaal! Puuki on saadud ka rannaliival pikutades ja sealt, kus liiguvad hiired, siilid, rebased jne.

Mul juba oli borrelioos, järelikult olen immuunne.

Borrelioosi võib korduvalt põdeda. 

Allikas: www.tervisetestid.ee

 Artikkel ilmus esmakordselt BENU apteegi ajakirjas Ilu & Tervis, mis on saadaval apteekides.