Kuidas laevareisil viirustest hoiduda?Foto: Vida Press
Reis
18. juuni 2016, 06:00

Kuidas laevareisil viirustest hoiduda? (5)

Hiljaaegu levis Tallinki laeval kõhugripiepideemia, seepärast on mõistlik meelde tuletada, et lõbureisilaev ei ole pisikute inkubaator vaid siis, kui järgida hügieeninõudeid – nii saab laeval möllavatest võimalikest tõbedest pääseda.

Tõsi on see, et kui laevas ehk suletud keskkonnas on viirusekandja, kes hügieenile vilistab, on üsna tõenäoline, et ta nakatab ka kaasreisijaid, kirjutab Condé Nast Traveler.

Et nakatumist vältida ja reisides viirushaigustest hoiduda, oleks mõistlik kinni pidada allolevatest soovitustest.

Kuidas laevareisil viirustest hoiduda? Foto: Vida Press

1. Käi enne merele minekut reisimeditsiinikabinetis. Kui lähed pikemale lõbusõidule, astu läbi reisimeditsiinikabinetist. Seal töötavad spetsialistid teavad viimaseid uudiseid haiguste leviku ja vajalike vaktsiinide kohta ning annavad nõu, mida ühte või teise riiki sisenedes silmas pidada.

2. Võta kaasa desinfitseerimisvahendid. Kuigi laevatöötajad peavad puhtust, ei ole ettevaatlikkus kunagi liiast. Enne kajutis sisseseadmist võiksid desinfitseerida näiteks telefoni ja ukselingid. Ka siis, kui laev särab puhtusest, võib nende pindade puhastamine kahe silma vahele jääda. Samas levib just nende kaudu kõige rohkem viiruseid.

3. Väldi iseteenindussööklat. Serveerimiskahvlid, lusikad ja joogikannud on parimad paigad viiruste edasikandmiseks. Kui teisi toidukohti pole, tõsta toitu taldrikule oma lusikaga.

4. Ära jaga kellegagi midagi! Isegi väga usaldusväärse inimesega koos reisides ära paku talle oma kokteili proovida – inimene võib nakkust kanda ka ilma nähtavate sümptomiteta.

5. Tee kätepesust kinnis­idee! 30 sekundit seebiga kätepesu sooja voolava vee all aitab haigusi tõhusamalt ära hoida, kui vaid desinfitseerija kasutamine. Pärast kätepesu kuivata käed paberiga ja püüa pesuruumis pindu enam kätega mitte puutuda.

Kätedesinfitseerijat kasuta, kui oled pidanud puudutama käsipuud, käepidemeid, infolaua pastakaid, pangaautomaadi nuppe jms. Pea meeles, et viirused levivad kontaktpindadelt pärast seda, kui oled saastunud kätega kas või möödaminnes oma nägu puudutanud.

6. Söö keedetud toite. Laevas on suur ahvatlus süüa salateid, puuvilju ja tooreid mereande ning ristlusfirmade hügieenis ei peakski kahtlema, kuid bakterid ja viirused tapab siiski vaid kõrge temperatuur.

7. Hoidu pastöriseerimata roogadest. Peale noroviiruse varitsevad näiteks piima- või munatoodetes paljud teised tüütuid tõbesid kaasa toovad mikroobid, näiteks salmonella.

8. Käi oma kajuti tualetis. Avalikke tualette ei puhastata väga sageli, sestap varitsevad viirused inimesi just nendes paikades.

9. Teavita haigest inimesest laevapersonali. Näiteks kui näed kedagi oksendamas, anna sellest kohe laevapersonalile teada ja hoia ise sellest paigast eemale.

Meeskonnaliikmed on seesugusteks ebameeldivusteks välja koolitatud ja nii on väiksem tõenäosus, et saad endale oksetõve. Samuti hoia eemale köhijatest ja nuuskajatest, teavita neistki laevapersonali. Sellises paigas peaksid haiged inimesed kandma viiruse leviku tõkestamiseks maski.

10. Joo pudelivett. Üldjuhul on laeva kraanidest voolav vesi ohutu, kuid vältimaks täielikult saastunud veega kokkupuutumist ja tüütute kõhutõbede hankimist, eelista juua oma pudelist.

11. Pööra tähelepanu rõivaste pesemisele. Näiteks noroviirus jääb ka sellega saastunud rõivastesse tükiks ajaks püsima. Kui sa otsustad oma pesu pesta avalikus pesumasinas, püüa pesta ja kuivatada kõige pikema ja kõrgema temperatuuriga, mida rõivad vähegi kannatavad.

12. Tarbi piisavalt vedelikku ja puhka korralikult. See ei välista nakatumist täielikult, kuid hoiab immuunsüsteemi tugevama võitlemaks viirustega.

Seitse nippi, kuidas lennukis kiirelt uinuda

Kuidas lennukis kiirelt uinuda? Foto: PantherMedia / Scanpix

Lennukis magamine võib nõuda nii palju pingutust, et puhkusest ei tundu siin juttugi olema. Samas on see proovimist väärt – Huffington Post annab mõne kasuliku nõuande.

Planeeri! Püüa leida vahemaandumisteta marsruudid või eelista võimalikult pikki üheotsalende. Teadmine, et ühe lennu vältel saad rohkem unetunde, rahustab ning soodustab uinumist.

Riietu mugavalt. Ilmselt ei taha sa lennukis oma öösärgiga ringi lehvida, kuid mingid mugavad riietusesemed peaksid kaasa võtma küll. Näiteks dressid on mugavad ning nendega tunned end igas asendis magama jäädes hästi.

Väsita end. Öisele lennule eelneval ööl püüa magada vähem, et lennukisse jõudes oleksid piisavalt väsinud.

Tee paar venitusharjutust. Et sa ei tunneks lennukis mingeid lihasvalusid, mis takistaksid sul magamajäämist, siis tee lennujaamas paar venitusharjutust. Nii oled sa rohkem lõõgastunud ja jääd kergemini magama.

Aseta kaelapadi lõua alla. Kui kaelapadi on lõua all, siis tunned end mugavalt ka siis, kui pea vajub ettepoole.

Väldi valgust. Paljud lennufirmad jagavad öisteks lendudeks silmaklappe. Need on suurepärased abimehed, sest kui valgus ei paista silma, uinud kiiremini.

Püüa istuda akna äärde. Sul on mugavam magada, kui saad pead kuhugi toetada. Pealegi ei häiri sind nii toidukäruga mööduvad stjuardessid ega tualeti vahet voorivad reisijad.