Sääsk.Foto: ALDO LUUD
Terviseuudised
20. juuni 2016, 00:41

6 asja, mis sääsed kohale meelitab (2)

 Kas teadsid, et sääski võib ligi tõmmata näiteks Sinu parfüümi- või riietevalik? Reedel Sagadi metsamuuseumis avatud sääsenäitusel "Sääskedega sõjas ja rahus" rääkis bioloog ja näituse autor Urmas Tartes, mis võib inimese sääsele eriti isuäratavaks teha.

Kehakaal. Suuremad inimesed  rohkem süsihappegaasi ja kiirgavad palju soojust. Seetõttu on tähele pandud, et tüsedaid inimesi ründavad sääsed rohkem.
Füüsiline aktiivsus. Ehkki jooksjale või kiiresti kõndijale ei jõua sääsed järele lennata, siis pärast kehalist tegevust seisma jäänud inimene meelitab sääski eriti hästi. Hingeldav inimene eritab rohkem süsihappegaasi ja oktenooli ning soojusele lisandub higiselt nahalt lenduv piimhape.
Pesematus. Pesemata inimest ründavad sääsed rohkem, sest nahalt lenduvaid peibutusaineid (sh nahal elavate mikroorganismide toodetud aineid) on rohkem. Eriliselt meelitab sääski pesemata sokkide lõhn
Tumedad riided. Sääsed eelistavad tumedaid riideid kandvaid inimesi. Ka teised loomad, kellelt sääsed verd imevad, on valdavalt tumeda karvaga.
Parfüümid. Parfüümides võib leiduda aineid, mis meelitavad sääski.Olgu see lillelõhn või vahel lõhnaainena kasutatav oktenool.
Alkoholi tarbimine. Regulaarselt alkoholi tarbivaid inimesi ründavad sääsed rohkem. Pole teada, miks.