Uku Vainik, psühholoogia teadurFoto: Lauri Kulpsoo
Toiduuudised
18. juuni 2016, 10:05

Nälg pole kaalulangetaja sõber (8)

Kuidas võtta kaalust alla? Lihtne vastus on: süüa ära vähem kaloreid kui päevas ära kulub. Loogiline ju? Kuid kalorite lugemine ja vähem söömine pole lihtne.

Suure hurraaga hakatakse mõnikord hoolega söömist piirama, jättes toidukordi vahele. Selle tulemusena tekib sageli tuntav nälg.

Katsed laboris ja igapäevaelus näitavad, et nälg tõstab omakorda toidutungi. Näljasena märkame paremini toitu meie ümber, ostame toidupoes rohkem sööki ja võime kogemata libastuda ja toiduga liialdada. Nii hakkab lihtne lahendus meile vastu töötama. Kuidagi tuleb süüa vähem nii, et nälga ei teki.

Selleks saame ära kasutada lihtsat põhimõtet – täiskõhutunne saabub eelkõige söödud toidu mahu, mitte söödud kalorite järgi. Nii tasub kõht täis parkida kalorihõredaid toite. Võtame näiteks viinamarjad.

Ühes viinamarjas on 3 kilokalorit, ühes kuivatatud viinamarjas ehk rosinas on umbes 1,5 kilokalorit. Ütleme, et sööme ära 200 g viinamarju. Kokku saame 40 x 3 = 120 kilokalorit ja rohkem nagu ei taha.

Kui süüa ära 200 g rosinaid, oleme tarbinud 400 rosinat ehk 800 kilokalorit! Ainult 50 g rosinaid annab ka rohkem energiat kui 40 viinamarja!
Praktikas ei pea kalorihõreda toidu söömiseks kaloreid lugema.

Piisab teadmisest, et kalorihõredad toidud on sageli mahlased ja rohke veesisaldusega, näiteks taimed, oad, juurikad jne. Seevastu ettevaatlikum tasub olla kaloritihedate toitudega, nagu kommid, küpsised, kuivatatud puuviljad ja pähklid. Samuti kuuluvad sinna alla näiteks rasvane liha ja mõned piimatooted.

Kindlasti võivad ka kaloritihedad toidud meie ellu alles jääda. Kuid nad võiks olla pigem toidukorra kõrvalosatäitjad kui peategelased.