Kui tuju on kehv, mine õue - päike on parim looduslik antidepressant!Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
20. juuni 2016, 10:31

Tõusid vasaku jalaga voodist? Hoidu oma enesetunde nimel neist seitsmest tegevusest

Meil kõigil on paremaid ja halvemaid päevi. Mõnikord kestab kehv olemine päeva, kuid juba hommikust saati on tunne, et oled vasaku jalaga voodist tõusnud. Mõnikord kisub halb periood aga mitmepäevaseks.

Selliseks perioodiks on palju nõuandeid, mis jagavad näpunäiteid, mida sel ajal enda paremini tundmiseks teha. Seni pole aga keegi rääkinud, mida halva enesetundega teha ei tohi. Nüüd toob Mind Body Green välja seitse asja, mida vasaku jala päevadel teha ei tohiks.

1. Tunda end halvasti halva enesetunde pärast. Iga hetk õnnelik olemine ei tohiks olla kellegi eesmärk, sest see on lihtsalt võimatu. Endale tuleb lubada emotsioone, ka viha, kurbust, masendust ja pettumust. Erinevad emotsioonid muudavad inimese vabaks ning teevad ruumi rahule.

2. Keskenduda probleemile, mitte lahendusele. Oma murede jagamine on kahtlemata hea, kuid ühe ja sama asja ketramine mitte ainult ei muserda sõpru, vaid teeb neile lõpuks ka haiget. Kurtmise asemel püüa teha selgeks, mida probleemi lahendamiseks teha.

3. Toidust lohutust otsida. Hetkeks on see hea, kuid teadlased on teinud kindlaks, et reeglina tunnevad inimesed end lohutussöömise järgselt palju halvemini. Kui sa tõesti ei suuda toidust lohutuse otsimisest loobuda, vali vähemalt tervislikud suupisted. Nii tunned end paremini.

4. Tunda end ohvrina. Igaühel on halvemaid päevi. Kuid tunne, nagu maailm võlgneks sulle pidevalt midagi on lihtsaim viis halbadele päevadele teed sillutada. Selmet tunda end nagu ohver, ole tänulik kõige hea eest, mida elu sulle on andnud.

5. Õue mitte minemine. Selle asemel, et toas Facebookis mõttetult istuda, mine õue. Päikesevalgus on parim looduslik antidepressant.

6. Oma mõtetesse kinni kiilumine. Halbadel päevadel keskendume sellele, mis ei lähe hästi, ning toidame nii negatiivseid tundmusi ja olukordi. Selle asemel, et enesehaletsusse tarduda või varasemaid sündmusi pidevalt taasanalüüsida, hakka elama. Tee midagi, mis sulle meeldib, olgu see siis värviraamatu värvimine, söögitegemine, hea raamatu lugemine või jooga. See aitab pead puhastada.

7. Enda mitte liigutamine. Isegi, kui see tundub kõige vähem atraktiivsem asi maailmas, tõstab viis minutit kõrge pulsisagedusega liigutamist tuju. Kutsu sõber endaga koos jooksma või jalutama. Liikumine aitab sul end tunda rohkem tasakaalustatuna ning aitab halba meeleolu peletada.