Piret JõemägiFoto: Erakogu
Meeled
20. juuni 2016, 15:10

Piret Jõemägi: Päikesetõusujooga on neile, kes soovivad kogeda oma tõelist olemust

Kolme lapse ema Piret Jõemägi püüab kord nädalas oma uneajast näpistada aega Päikesetõusu joogaks. "See ülendatuse, kerguse ja helguse tunne, mis on alati pärast seda praktikat, on kirjeldamatu," põhjendab ta vajadust selle järele.

Päikesetõusujooga ongi mõeldud kõigile, kes soovivad kogeda oma tõelist olemust, avatud südant, selget ja rahulikku meelt, vabadust, energiat, sisemist tarkust ja jõudu. 

Üks võimalus seda katsetada on Haapsalu joogafestivalil. Päikesetõusujoogat viib läbi joogaõpetaja Piret Jõemägi, kelle viis joogani sisemine rahulolematus. Elu juhatas Pireti kõige pealt budismi, siis radža jooga juurde ning pärast kokkupuudet kundalini joogaga, armus ta sellese esimesest korrast.

Olete õppinud telerežisööriks ning näitejuhiks, kuidas elu teid joogani juhatas?

Sisemine rahulolematus juhatas. Kõik oli väliselt väga hästi, aga sisemiselt tundsin tungi muutuste järgi, otsisin midagi - ise ei saanud ka aru, et mida täpsemalt. Nüüd mõistan, et loomulikult otsisin iseennast. Väline fassaad ja fookus väljapoole ei rahuldanud enam. Oli tekkinud sisemine revolutsiooniline situatsioon - vanamoodi enam ei tahtnud ja uutmoodi veel ei
osanud. Sisemusest kerkisid esile küsimused: Kes ma olen? Kust ma tulen? Kuhu lähen? Kui on küsimused, siis tulevad varem või hiljem ka vastused ning elu hakkab suunama vastuste suunas, kui me vaid julgeme kuulata, usaldada ja aktepteerida. Elu suunas mind kõigepealt budismi juurde, siis radža jooga juurde ja pärast kokkupuudet kundalini joogaga armusin sellesse esimesest korrast. Armumisest on saanud sügav armastus, mis hakanud muutuma tasapisi pühendumuseks.

Kui tihti alustate enda päeva Päikesetõusujoogaga ning mida see päevale juurde annab?

Kuna mul on kolm last, siis laste kõrvalt on päris keeruline leida igapäevaselt seda 2,5 tundi päris oma aega. Laste kasvatamine on hetkel minu põhiline joogapraktika ja Sadhana, mis kestab 24/7 - tuleb pingutada, osata samas lõdvestuda, jääda igas olukorras kohale ja rahulikuks, hingata aeglaselt ja sügavalt, jälgida samal ajal oma emotsioone ja mõtteid ning lasta kõigel kogu aeg minna. Hommikust Sadhanat viin läbi üks kord kuus Kundalini Stuudios ja kui vähegi võimalik katsun kord nädalas seda aega ka oma uneajast võtta, sest see ülendatuse, kerguse ja helguse tunne, mis on alati pärast seda praktikat, on kirjeldamatu.

Mida on teie elukvaliteedis muutnud joogaga tegelemine?

Olen üles ärganud. Järjest vähem on minu elus ebateadlikkus. Kui varem elasin oma elu pigem autopiloodil ja sooritasin tegevusi masinlikult, lähtudes vanadest mustritest, harjumustest ja uskumustest, siis nüüd on teadlikkust kindlasti rohkem. Olen rohkem kohal ja seetõttu tajun nii iseennast kui ka maailma palju peenemates nüanssides ja värvides kui varem. Elu on elusam. Mu süda on avatum, meel selgem, olen palju tervem ja õnnelikum, rohkem harmoonias enda ja maailmaga .

Tegelete Kundalini joogaga – mis on Kundalini jooga juures see, mis teid võlus?

Kundalini jooga on väga intensiivne, dünaamiline, mänguline, teraapiline. Mulle meeldib ka see sügavus - kui avad ühe ukse ja julged sealt sisse minna, avaneb kohe 10 järgmist ust, kuhu edasi liikuda, mille sisu uurida. Kes vähegi viitsib ja julgeb pühenduda, see kogeb transformatsiooni küllaltki kiiresti. Kundalini jooga, nagu tegelikult ka iga teinegi joogaliik, on väga aus – kui sellega rohkem tegeleda, toob ta nähtavale selle osa meist, mis vajab lahti laskmist, tervendust, muutmist, aktsepteerimist. Sellist peeglit on vaja, kui tahame iseendani jõuda ja iseendaks jääda.

Suvisel Joogafestivalil viite läbi Päikesetõusujoogat, kellele see on mõeldud?

Varahommikune joogide praktika Sadhana, mida tehakse varahommikul enne päikesetõusu ja mida vahel nimetetatakse ka Päikesetõusujoogaks, aitab saada kontakti oma põhiolemusega - hingega, see puhastab alateadvust, tasakaalustab tšakrasüsteemi, energiseerib. Osa võivad võtta kõik, kellele on oluline kontakt iseenda ja Universumiga.