Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. juuni 2016, 16:30

Milliseid toite süües on võimalik öiseid jalakrampe ennetada? (9)

Iga inimene, kes on jalakrampe kord elus kogenud, vihkab neid. Öised jalakrambid pole mitte vaid valusad, vaid häirivad ka tervisele nii väga vajalikku und.

Miks jalad üldse öösel krampi kisuvad? Sellepärast, et sa pole päeval end eriti liigutanud, nendib Healthy Life Tricks.

Vähene vedelikutarbimine ning puudulik vereringe on nimelt öiste jalakrampide enamlevinud põhjuseks. Ning arvestades asjaolu, et kramp kestab tavaliselt mõne sekundi, selle põhjustatud lihasvalu aga kuni paar päeva, võiksid teada, kuidas öiseid jalakrampe ennetada.

Esimene põhireegel on tarbida magneesiumi. See aine on parim mineraal jalakrampide leevendamiseks. See tähendab aga ka, et peaksid tarbima magneesiumirikkaid toite, näiteks tumeroheliste lehtedega köögivilju, kõrvitsaseemneid, jogurtit, banaani või tumedat šokolaadi. Lisaks võid säärtele enne magamaminekut pihustada apteekides müügilolevat pihustatavat magneesiumi või võtta seda toidulisandina.

Teine põhireegel on jälgida, et D-vitamiini tase oleks kehas piisav. See vitamiin mängib nimelt olulist rolli kaltsiumi imendumisel organismi. Kaltsium on aga jällegi oluline aine, mis aitab vedeliku taset organismis kontrolli all hoida. Parim viis D-vitamiini hankimiseks on veeta aega päikese käes. Kui see pole võimalik, söö rohkem seeni ja mereande ning tarbi D-vitamiini toidulisandina.

Kolmas kaval trikk on teha venitusharjutusi, need parandavad jalgades vereringet.

Lisaks lisa oma menüüsse toite, mis jalakrampide teket ennetada aitavad. need toidud on:

1.            õunaäädikas

2.            banaanid

3.            pähklid

4.            quinoa

5.            kakao

6.            kõrvitsaseemned

7.            rohelised lehtköögiviljad

8.            meresool

9.            lõhe ja sardiinid

10.        avokaado

11.        seened

12.        kreeka jogurt

13.        tomatid