Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. juuni 2016, 11:10

Neli soovitust jaanipäevapohmelli leevendamiseks (8)

Pidudejärgsetel hommikutel unistavad ilmselt paljud imekapslist, mis aitaks pohmelli leevendada. Sellist imerohtu veel pole, küll aga on mõned nõksud halva enesetunde ennetamiseks ja leevendamiseks.

Karm tõde on see, et ainus viis pohmelust vältida alkoholi üldse mitte tarbida. Apotheka farmatseut Kerli Valge annab nõu, kuidas vältida pohmelli teket ja kuidas seda võimalusel leevendada.

Alkohol on diureetikum, mis tähendab, et see suurendab uriini eritumist ja põhjustab organismis vedelikukaotust. Sellest tulenebki suurem osa pohmelusega seotud sümptomitest. Alkohoolsed joogid sisaldavad sageli türamiini, mis võib ka tekitada peavalusid. Kõige sagedasemad pohmeluse tunnused on väsimus ja peavalu, üldine halb enesetunne, südamekloppimine, valgus- ja helitundlikkus, üldine lihasvalu, iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, värisemine ja janu ning silmade punetus. Mis võiks aidata pohmelli leevendada ja takistada selle tulekut?

1. Enneta pohmelli

Enne joomist söö kõht täis. Toit aitab alkoholi siduda ja organismile jääb alkoholi töötlemiseks rohkem aega. Proovi ka näiteks pohmelliplaastrit, mis tuleb kindlasti nahale paigaldada enne alkoholi tarvitamist. See aitab taastada vajalike vitamiinide, toitainete ja antioksüdantide taset, mida keha alkoholi tarvitades kaotab. Plaastrit tuleb peal hoida kaheksa tundi pärast alkoholi tarvitamise lõpetamist. Kokku mitte kauem kui 24 tundi.

Kasu oleks ka aeglasemalt joomisest. Nii suudab inimene joodavaid koguseid paremini kontrolli all hoida. Seedekulgla aktiveerimiseks oleks hea õhtu jooksul ka tantsida või jalutada, mitte ainult pidulaua ääres istuda.

2. Vali, mida jood

Ära joo erinevat liiki jooke läbisegi. See ärritab magu ja nii on hilisem piinlemine peaaegu kindlasti garanteeritud. Rohkesti lisaaineid sisaldavad enamasti tumedat värvi joogid nagu punane vein, brändi ja portvein, mis võivad tekitada ka suurema pohmeluse.

Alkoholi tuleb juua vaheldumisi veega ning vett olgu rohkem kui alkoholi. Sest alkoholi joomisest tingitud vedelikukaotus paneb inimest rohkem jooma ning juues juurde ainult alkoholi, halveneb olukord veelgi. Seega: alkoholi juues varu endale alati teine klaas vee jaoks!

3. Leevenda pohmelli targalt

Kui oled eksinud pohmelli ennetamise reeglite vastu ja liiga entusiastlikult alkoholi tarvitanud, jääb üle vaid olukorda leevendada. Veekaotuse vähendamiseks joo enne magamaminekut mitu suurt klaasi vett. Vesi aitab leevendada peavalu, iiveldust ja uimasust. Hästi aitab ka ingveri ja piparmündi tee, mis aitab stimuleerida organismi puhastust. Soovitatav on võtta ka organismile kiiremini ja kergemini omastatavaid vees lahustuvaid multivitamiine, et anda organismile tagasi joomisega organismist väljunud vitamiine ja mineraalaineid.

Kindlasti tasub proovida ka antipohmelli kapsleid, mis aitavad turgutada vintsutatud organismi ja taastada kiiremini eelnenud olukorra.

Lisaks on apteegis ka hulgaliselt teisi preparaate – suurema vitamiini- ja mineraalainete sisaldusega pulbreid ja vees lahustuvaid kihisevaid tablette – mis aitavad pohmelust leevendada, soodustavad seedimist ning vaigistavad kõhupuhitust.

Toiduainetest sobivad pohmelli korral hästi banaanid ja soolased kreekerid. Need sisaldavad kaaliumit ja soolasid, mis ravivad pohmelli ja muudavad enesetunde paremaks.

4. Puhasta organismi

Pärast korralikku pummelungi oleks hea organismi puhastada. Et maks saaks loomulikul teel puhastuda, lisa oma menüüsse köögi- ja puuvilju, marju, kaunvilju ning puhast vett ja taimeteed. Puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ensüüme ja vitamiine, kiudaineid ning looduslikke antibakteriaalseid aineid, mis aitavad kaasa maksa puhastumisele. Taimedest on kurkumil ehk kollajuurel, maarjaohakal ja võilillel maksa kaitsev ning sapisekretsiooni soodustav toime. Maksa puhastusperioodiks tuleb menüüst välja jätta alkohol, kohv, sigaretid, praetud ja grillitud toidud, poolfabrikaadid, suitsutatud ja tööstusliku äädikaga valmistatud tooted ning kahjulikud e-ained (eriti säilitus- ja värvained ning maitsetugevdajad). Apteegist leiab ka maksa funktsiooni toetavaid ja maksa kaitsvaid tooteid, mis toetavad kehast toksiinide eemaldamist.