Foto: URMAS TARTES
Terviseuudised
21. juuni 2016, 16:33

Mida teha puugihammustuse puhul?

Kui liigud metsas või toimetad aias, kuulud suure tõenäosusega borrelioosiga nakatujate riskigruppi. Puukborrelioos ehk Lyme'i tõbi on sagedaseim puukidega ülekantav haigus nii Eestis kui Euroopas. Üle 160 haigusjuhu, 48 neist mais – sellised on Terviseameti andmed borrelioosi kohta Eestis käesoleval aastal. Puukborrelioosi vastu ei ole võimalik vaktsineerida ja läbipõdemisel ei teki püsivat immuunsust, mistõttu on võimalik ka korduv nakatumine.

Mida teha puugihammustuse korral?

1. Eemalda puuk võimalikult kiiresti, kasutades pintsette
2. Pintsetid aseta võimaliku puugi pea ja naha lähedale ja tõmba otse
3. Väldi puugi liigset pigistamist
4. Puhasta haav vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga
5. Kui märkad punetavat laiku või muid sümptomeid, pöördu testima kohe

Millised on borrelioosi sümptomid?

Infektsioon võib põhjustada erinevaid naha, südame, liigeste ja närvisüsteemi kahjustusi. Esmase nähuna viitab võimalikule borrelioosi nakatumisele puugihammustuse järgselt tavaliselt nädala või paari pärast hammustuskohas tekkiv vähemalt 5 cm diameetriga kindlapiiriline punetav laik, mis tasapisi laieneb. Samas ei pruugi kirjeldatud tüüpilist nahalöövet alati tekkida.

Hilisemas staadiumis võib borrelioosi tagajärjel tekkida näonärvi halvatus (silm ei lähe kinni, suu nurk üles vm), ninatiivale või kõrvalestale sinakas-punakas valutu sõlm ehk lümfotsütoom, liigesepõletik ning vahel võib kaasneda ka ajukelmepõletik ehk meningiit.

Borrelioosi on oluline varakult testida, sest see allub hästi ravile. Puukborrelioosi kahtluse ja eelpool kirjeldatud sümptomite olemasolul soovitavad meditsiinilabori Synlab arstid end testida.

Millal end testida?

Puukborrelioosile viitavad antikehad muutuvad veres määratavaks tavaliselt 4 kuni 6 nädalat peale nakatumist (puugi hammustust). Negatiivne tulemus viitab infektsiooni puudumisele või varajasele infektsiooni staadiumile. Infektsiooni kahtluse korral on soovitatav uuringut korrata umbes 4 nädala pärast.

Synlabi Puukborrelioosi paketi tellimisel kontrollitakse borrelia antikehade esmase uuringu kõik positiivsed juhud üle täiendava spetsiifilise testiga - IgG ja IgM immunoblot. Selle eest patsiendilt lisatasu ei võeta ja kinnitav uuring teostatakse automaatselt. Kinnitav uuring võimaldab välja selgitada, kas organismis on värske või varem läbipõetud puukborrelioos. Laborist väljastatud positiivsed vastused kommenteeritakse laboriarsti poolt ning vajadusel antakse soovitused lisauuringute läbiviimiseks, arsti juurde pöördumiseks või antibakteriaalse ravi saamiseks.

Puukborrelioosi paketi lisainfo ja tellimine meditsiinilaborist.

VÕIDA ENDALE TASUTA PUUKBORRELIOOSI PAKETT! Selleks tuleb...

1) Hakka tervisenäitajate kohta infot jagava Synlab Eesti FB fänniks.
2) Jaga seda postitust oma sõpradega

1. juulil loosime välja Puukborrelioosi paketi (35€), mida saab kasutada septembri lõpuni. Paketi lisainfo leiad SIIT