Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa haiglaFoto: ALDO LUUD
Terviseuudised
28. juuni 2016, 08:45

Milliste maakondade inimesed peavad 1. juulist mõne eriarsti vastuvõtule sõitma Tartusse? (10)

Alates 1. juulist tuleb viie Lõuna-Eesti maakonna inimestel sõita mitme eriarsti vastuvõtule Tartusse.

Haigekassa andmetel pakutakse alates 1. juulist üldhaigla ja suurema haigla koostöös maakondades 29 ambulatoorset teenust, kuid 11 teenuse jaoks tuleb sõita Tartusse. Ennekõike puudutab see Jõgeva, Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonna elanikke.

Jõgeva maakonna inimesed peavad alates 1. juulist sõitma Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogi, pulmonoloogi, endokrinoloogi ja reumatoloogi vastuvõtule. Võru maakonna inimesed peavad Tartusse sõitma uroloogi, kardioloogi ja endokrinoloogi vastuvõtule. Põlvamaalased peavad Tartusse sõitma uroloogiliste ja pulmonoloogiliste probleemidega, Valga inimesed kardioloogi ja Viljandi maakonna elanikud reumatoloogi vastuvõtule.

Haigekassa juuni keskpaigas välja antud pressiteate kohaselt ei vähene maapiirkondades elavate inimeste jaoks pakutavad eriarstiabi teenused, vaid luuakse võimalused käsitleda haigekassa lepinguid senisest paindlikumalt, pakkuda kohapeal igal juhul kõiki põhierialasid ning tagada kõrgekvaliteediline spetsiifiliste erialade arstiabi üldhaiglate koostöös piirkondlike ja keskhaiglatega vastavalt konkreetsetele vajadustele. Sealjuures ei vähene ühegi maakonna elanike jaoks eriarstiabi teenuste hulk ja rahaline maht.

Pressiteates rõhutatakse, et tervisemure korral on inimese esmaseks nõuandjaks ja ravijaks perearst, kes saab vajadusel üha enam konsulteerida e-konsultatsiooni teenuse kaudu erinevate eriarstidega ning saab nii ravi korraldada ilma täiendava eriarsti ooteajata. Samuti on kõigi ootamatute juhtumite puhul kõigile alati tagatud kiire erakorraline arstiabi.