Kuumal suvepäeval autos konditsioneeri liiga jahedal temperatuuril hoides on nohu, köha ja kurguvalu kiired tulema.Foto: allesalltag / Alamy
Keha
28. juuni 2016, 14:35

Viis tervisehäda, mis kaasnevad konditsioneeri kasutamisega palavatel suvepäevadel

Lämbetel suvepäevadel on kliimaseadmed ja konditsioneerid nii ruumides kui autodes asendamatud, kuid nende kasutamine võib keset suve kaasa tuua tüütuid tervisehädasid.

Et kliimaseadmed ja konditsioneerid ei muutuks tervisele kahjulikuks, peavad need olema korralikult hooldatud ja puhastatud. Huffington Post toob välja viis levinuimat tervisehäda, mis kaasnevad nende kasutamisega palaval suvepäeval.

1. Hingamisraskused. Kui kliimaseadmed pole korralikult puhastatud ja filtrid on ummistunud, on see soodne kasvulava kõikvõimalikele bakteritele ja hallitustele. Need satuvad õhu kaudu hingamisteedesse ja hädad ongi käes, muuhulgas võib selline asi põhjustada potentsiaalselt eluohtlikku nakkuslikku kopsupõletikku. Pea silmas, et kliimaseade oleks regulaarselt puhastatud.

2. Väsimus, peavalu ja üldine halb enesetunne. Paljud kliimaseadme jahutatud ruumis töötavad inimesed kurdavad pärast tööpäeva, et tunnevad end rohkem väsinud kui tavaliselt. Nad kurdavad peavalu ja halba enesetunnet. Seejuures hädad leevenevad kliimaseadmega hoonest lahkudes. Sellised märgid viitavad, et kliimaseade on reguleeritud liialt jahedaks. Jälgi, et kliimaseade ei tekitaks sul külmavärinaid ning käi regulaarselt värsket õhku hingamas.

3. Sagedased viirushaigused. Kliimaseadmed ei pruugi tuua värsket õhku, kui panevad toas ringlema vana õhu. See tähendab, et hallitus, tolm, allergeenid, viirused ja nakkused ei kao toast kuhugi ning inimesed on sagedamini haiged. Kontrolli kliimaseadet ning vajadusel õhuta tuba.

4. Kuiv nahk. Konditsioneeritud keskkonnas aega veetes muudab kuiv ja külm õhk naha kuivaks. Turguta nahka kreemitades!

5. Sagedased üldised haigestumised. Uuringute andmeil külastavad kliimaseadmetega keskkondades aega veetvad inimesed rohkem ka arste. Kõige sagedamini kurdavad nad nina-kõrva-kurgu probleeme, hingamisprobleeme ning nahahädasid. Konditsioneeritud keskkonnas töötavad inimesed on sagedamini ka haiguslehel. Kõige selle vältimiseks hoolda kliimaseadet, reguleeri selle temperatuur mõistlikuks ning viibi piisavalt palju värskes õhus.