Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. juuni 2016, 09:25

Ohoo! Tüvirakkude siirdamisest võib olla abi insuldist paranemisel (1)

Stanfordi ülikooli teadlased süstisid insuldijärgselt tekkinud motoorikahäirega patsientide ajju täiskasvanute tüvirakke. Selle tulemusena taastusid inimestel motoorsed funktsioonid.

18 inimest hõlmanud katse näitas, et mõnel inimesel taastusid funktsioonid isegi nii hästi, et nad suutsid uuesti käima hakata või saavutasid kontrolli eelnevalt liikumatu käe üle, vahendab meditsiiniportaal Med24,

Kui praegu tuleb insuldiraviga heade tulemuste saavutamiseks alustama tundide jooksul haigestumise algusest, hiljem on ravi juba ebaefektiivne, siis tüvirakuravi oli tõhus ka isegi kolm aastat pärast insulti haigestumist.

Ka kinnitavad teadlased, et tüvirakkude siirdamine oli ohutu. Üle kolmveerandi patsientidest kaebas pärast siirdamise protseduuri peavalu, samuti esines sageli iiveldust ja oksendamist. Kõik kõrvaltoimed möödusid ilma püsivat tervisekahjustust tekitamata. Tüvirakkudega seotud kõrvaltoimeid uuringupatsientidel ei esinenud ja ühtegi eluohtlikku kõrvaltoimet samuti ei tekkinud.

Teadlased loodavad, et tulevikus saab tüvirakkudega ravi kasutada mitte ainult insulti põdenud patsientidel vaid erinevatel traumaatilise ajukahjustusega ja ka neurodegeneratiivseid haigusi põdevatel patsientidel.

Katsetused jätkuvad.