Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr. Vahur ValvereFoto: Teet Malsroos
Terviseuudised
29. juuni 2016, 11:15

Onkoloog: Vähidiagnoosiga saab eriarsti vastuvõtule umbes kahe nädalaga (40)

"Pikad ravijärjekorrad on probleemiks, kuid kui inimesel on vähidiagnoos kinnitatud, saab ta üldjuhul eriarsti vastuvõtule umbes kahe nädalaga," kinnitab onkoloog Vahur Valvere.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja Vahur Valvere märgib, et vähihaigete ravis on probleemiks olukord, kui rahastamine muutub järjest pingelisemaks ning järjekorrad eriarstile pääsemiseks seetõttu järjest pikemaks. "Pole ju saladus, et ka tänavu esimesel poolaastal olid suurhaiglad tugevalt alarahastatud," nendib onkoloog. Valvere kinnitab aga, et vähihaiged on prioriteet ka olukorras, kui kogu ületööd haigekassa haiglatele ei kompenseeri.

"Julgustan olukorras, kui inimesel on vähidiagnoos kinnituse saanud, nii inimest ennast või tema perearsti julgemalt registratuuri helistades oma mure ära rääkima. Saan rääkida küll vaid oma haigla nimel, kuid sellisel juhul proovime haigele võimaluse vastuvõtule pääseda paari nädalaga," sõnab ta lisades, et see kehtib tõesti vaid juhul, kui vähktõbi on diagnoositud.

Ravi kvaliteet ning ravitulemused on Valvere kinnitusel aastatega oluliselt paranenud ning vähihaigete viie aasta elulemus oluliselt parem. "Nahavähihaiged elavad näiteks pärast õnnestunud operatsiooni viie aasta pärast sajaprotsendiliselt," kinnitab ta. Mõistagi rõhutab Valvere, et operatsiooni ja ka kogu ravi õnnestumise üheks oluliseks lähtepunktiks on õigeaegne diagnoos, ka vähieelse seisundi õigeaegne diagnoos. "Vähieelset seisundit ravides on võimalik vähki ära hoida, see kehtib nii eesnäärmevähi kui emakakaelavähi puhul," tuletab ta meelde vajadust oma terviseprobleemidest varakult arstile rääkima. Seda peaks tegema seda enam, et vähihaigestumus Eestis kasvab – Tervise Arengu Instituudi andmetele tuginedes leitakse Eestis juba üle 8000 vähi esmajuhu aastas.

Mis on onkoloogi soovitus lugejatele, kuidas vähktõbe ennetada? "Ega selleks lihtsat retsepti pole. Standartne soovitus on järgida tervislikke eluviise, mis tugevdavad organismi, et organism ise jaksaks nii vähktõve kui ka teiste haigustega võidelda," lausus ta. Vähihaigusest rääkides on võtmetegevuseks, nagu juba mainitud, ka õigeaegne diagnoos.