Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
29. juuni 2016, 13:15

Millised ohud varitsevad last täispuhutava madratsiga supeldes?

Kas täispuhutava madratsi või kummirõngaga ujumaminek on turvaline? Millised ohud last varitsevad?

Vastab Reimo Raja, G4S Eesti kommunikatsioonijuht: "Mängumadratsiga on mõistlik supelda tuulevaikse ilmaga ning kaldale võimalikult lähedal, kus vesi ei ole üle pea ja ümberkaudsed inimesed saavad vajadusel kiirelt appi tulla. Kui lapsevanem lubab põngerja kummimadratsiga vee peale mängima, siis ujuvvahendil mängiv laps peaks jääma täiskasvanu ja kalda vahele. Nii saab lapsest kinni haarata kui tuul peaks hakkama madratsit merele puhuma.

Kindlasti pole soovitav kasutada magamiseks mõeldud täispuhutavaid madratseid, vaid ikka neid, mis vees mängimiseks tehtud. Selliseid, millel on mitu õhukambrit. Kui üks katki läheb ja tühjeneb, peavad teised siiski inimest vee peal.

Juhul kui kellelgi peaks juhtuma olukord, kus satutakse kummimadratsiga sügavasse vette triivima, siis tuleb käsi püsti tõsta, et sind kaldalt näha oleks ja teha valju häält. Mitte kunagi ei tohi madratsi, rõnga või muu ujuva aluse pealt lahkuda, kuni see vähegi veest väljas on. Tavaliselt hukkuvad just need, kes arvavad jõudvat end kaldale ujuda, aga väsivad või saavad külmast veest krambid.

Ujumisrõngaga vees mängides kaasnevad samuti ohud, kuigi pealtnäha seda keegi arvata ei oska. Kui lapsel on ujumisrõngas ümber, siis võib natuke sügavamas vees juhtuda olukord, kus mänguhoos käib laps kummirõngaga üle pea nii, et jalad jäävad vee peale ja pea vee alla. Sedasi satub laps uppumisohtu, tekib paanika.

Kuigi tuul puhub merele kõige kergemini just suurema kummimadratsi, siis ei tasu tuule jõudu alahinnata ka ujumiskätiste osas, mis pannakse lapsele käte ja jalgade ümber. Ka nendega supeldes võib tuul lapse merele puhuda. Seetõttu ei tohi kunagi jätta lapsi veemänguasjadega omapäi sulistama."