Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. juuli 2016, 16:45

Viis märki, mis viitavad, et hormoonid on tasakaalust väljas (3)

Igal kuul otsustavad hormoonid möllama hakata, mõjutades nii sinu tuju kui nahka. Kuigi menstruatsiooni lõppedes kõik rahuneb, võivad stress ja ärevus hormoonid taas tasakaalust välja lüüa.

Health.com toob välja, kuidas saada aru, kas peaksid minema arsti juurde või lihtsalt pisut lõõgastuma, kui märkad allolevat.

Väsimus. Põhjuseid võib olla palju, kuid kui tunned väsimust pärast eksameid või pikki õhtuid tööl, tuleks lihtsalt puhata. Kui tunned aga pidevat väsimust, märkad kaalutõusu või muutust isus, võib see olla märk probleemist kilpnäärmega. Väsimust tuleb ette, ent kui oled enda arvates piisavalt puhanud ja korralikult toitunud, kuid ikka unine, tasub rääkida perearstiga.

Muutused nahal. Üksikud vistrikud näol võivad tekkida alkoholist, toidust või magamata perioodi järel, kuid kui täiskasvanueas tekib akne, võib see viidata sellele, et testosterooni tase organismis on liiga kõrge.

Karvakasv. Kui lõual, kätel või rinnal vohavad ühtäkki tumedad karvad, võib see samuti viidata testosterooni kõrgele tasemele. Räägi probleemist kindlasti perearstile, kes saab kirjutada vastavad rohud.

Tavatu menstruatsioon. Ebakorrapärane tsükkel võib tuleneda stressist, häiretest kilpnäärme töös, polütsüstilise munasarja sündroomist või madalast östrogeeni tasemest. Juhul kui põhjus peitub munasarjades, hoitakse seda enamasti kontrolli all spetsiaalse dieedi, füüsilise aktiivsuse ja beebipillidega.

Öine higistamine. Juhul kui magamistoas pole just liiga soe, võib öine higistamine viidata östrogeenide madalale tasemele või ka ebakorrapärasele ovulatsioonile (perimenopaus). Perimenopaus võib tekkida juba kümme aastat enne menopausi. Kindlasti tasub kummalisest öisest higistamisest rääkida nii perearstile kui ka naistearstile.