Sõudjad Londonis 2012. aastal toimunud olümpial Foto: TAIRO LUTTER
Terviseuudised
1. juuli 2016, 10:35

Invasportlane Randel Peerna müüb Lastefondi toetuseks maailmarekordi kilomeetreid

Mitmekordne sisesõudmise maailmarekordi omanik, invasportlane Randel Peerna üritab 13. augustil püstitada uue 100 km sõudmise rekordi. Ettevõtmise ühendab ta heategevusega, müües püstitatavas rekordis nimelisi kilomeetreid SA TÜK Lastefondi toetuseks.

Endanimelise kilomeetri uues rekordis saab soetada vähemalt 25 euro suuruse annetuse eest SA TÜ Kliinikumi Lastefondile. Kogunenud annetusega toetatakse haruldaste haigustega lapsi. Heategevusliku rekordikilomeetri ostmiseks tuleb soovijatel teha ülekanne SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele, lisades selgitusse märksõna “rekord laste heaks”. Müügiinfo saab üles ka MTÜ Sõudespinningu kodulehele www.soudespinning.ee, kus leiavad eesnimedega äramärkimist ka kõik rekordikilomeetri omanikud.

Rekordiüritus leiab aset 13. augustil Pärnus ning sedapuhku üritab Randel Peerna püsitada maailmarekordi individuaalses 100 km sisesõudmises. Ürituse otseülekanne on jälgitav ka veebilehel www.soudespinning.ee. Peerna nimel on juba maailmarekordid 100 km tandemsisesõudmises (mais 2014) ning 24h sisesõudmises (oktoober 2015).

“Alates aastast 2014 on pandud oma keha ja vaimu proovile nii tandemi 100 km kui tandemi 24h sõidus ja jäänud on veel 100 km üksi,” räägib Randel, miks ta rekordikatse ette soovib võtta. Ta lisab, et ka heategevusprojekti plaan on juba aastaid mõtteis olnud, mistõttu otsustaski ta need kaks ühendada.

“Nii nagu sporditegemisest on saanud elu osa, on ka heategevusest minu jaoks saanud elustiil. Kui nägin talvel “Ringvaates” Christoferi lugu, tekkis tahtmine aidata just haruldaste haigustega lapsi,” selgitab Peerna, kuidas ta jõudis projektiga just Lastefondini. “Täna ajab üks hea mõte koos Lastefondiga teist taga ja tagasiteed pole. Nähes rõõmsaid lapsi ja lapsevanemaid, võib kindel olla, et iga heategevus või väiksemgi annetus muudab kellegi elu!”

Lastefondi nõukogu esimees Küllike Saar peab Randeli algatust väga tänuväärseks. “Esiteks loomulikult selle heategevusliku mõõtme tõttu, mis võimaldab meil koguda raskelt haigete laste jaoks toetust. Aga ka eeskuju tõttu, mida Randel annab liikumispuudega lastele – kõik on võimalik, kui olla sihikindel ja teha palju tööd!” ei ole Saar kiitusega kitsi. “Ja muidugi ka heategevuse propageerimise pärast.”

Randel Peerna on 35-aastane invasportlane ning Eesti ainus erivajadustega inimeste jõusaalitreener. Sünnitrauma tagajärjel on ta liikumispuudega ning arstid arvasid tema tulevikuks olevat ratastooli. Randel ei soovinud aga sellega leppida, hakkas end ise treenima ja tõestas vastupidist – ta ei ole tänini ratastoolis ning sai veelgi paremaks kõndijaks. Rääkimata sellest, et sport on saanud tema elu üheks olulisimaks osaks ning ta on üks Eesti edukamaid invasõudjaid.

Lisaks maailmarekorditele on Randelil ette näidata ka kaks kolmandat kohta Baltimaade suurimalt sisesõudmise võistluselt Alfa, ta on läbinud üksinda sõudemaratoni ning osaleb aktiivselt Concept2 Logbooki korraldatavatel võistlustel. Ta on ka Eesti Invaspordi Liidu juhatuse liige.