Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. juuli 2016, 13:05

Kas raseduse ajal on lubatud puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine?

Kas raseduse ajal on lubatud puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine?

Vastab Liina Normet, Ämmaemanda nõuandetelefoni 12252 tegevjuht: "Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252 nõustab igapäevaselt mõnda puugirünnakuga seotud küsimust. Just raseduse ajal on naised väga mures, kui on leidnud kinnitunud puugi enda kehalt.

Puukentsefaliit on ohtlik nakkus ja kui elate puugirohkes piirkonnas, siis on vaktsineerimine vajalik.

Rasedad kuuluvad sellesse rühma, kes on puukentsefaliidist rohkem ohustatud ja vajavad vaktsiini (Kuulo Kutsar, Vaktsiinid ja Vaktsineerimine. Vaktsineerija käsiraamat, 2014, lk 180).

Kuna vaktsiin Ticovac 0,5 ml puhul on tegemist inaktiveeritud ehk surnud vaktsiiniga, siis ei ole loote kahjustamine võimalik (Ticovac 0,5 ml ravimi omaduste kokkuvõte; http://www.terviseamet.ee/nakkushaigus…/vaktsineerimine.html).

Vaktsineerides end puukentsefaliidi vastu raseduse ajal soovitame kasutada foolhapet pisut kõrgemas annuses, kui tavaliselt soovitatakse - 600-800 mikrogrammi päevas, sest see soodustab loote kasvu ja arengut.

Kui te olete varem end puukentsefaliidi vastu vaktsineerinud, siis on võimalik, et vaktsineerimise jätkamine ei ole raseduse ajal vajalik. Korduvvaktsineerimise järgne immuunsus püsib üle 90% vaktsineeritutest ≥6–8 aastat ja immuunsüsteem säilitab immuunmälu isegi kuni 20 aastat. Vajadusel tasub konsulteerida infektsionistiga.

Kuna puukentsefaliidi vaktsiin ei kaitse puukborrelioosi vastu, siis metsa või kõrge rohu sisse minnes tasub ennast riietada nii, et puugil oleks raske kehale ligi pääseda – riietega tuleks katta nii palju kehast kui võimalik, püksisääred toppida sokkide või kummikute sisse. Heledaid riideid kandes on võimalik puuki kergemini märgata.

Igal õhtul tuleks kogu keha ja riietus hoolikalt üle kontrollida, et see oleks puugivaba. Nahale kinnitunud puuk tuleb võimalikult kiiresti eemaldada.

Kui jääte hätta puugi eemaldamisega või on lisaküsimusi rasedusega seoses, siis konsulteerige spetsialistiga. Ööpäevaringselt on võimalik nõu küsida ka ämmaemandalt tel 12552."