Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
6. juuli 2016, 09:26

Mis aitab liighigistamise vastu? (1)

Mis aitab liighigistamise vastu?

Vastab Tõnismäe Südameapteegi proviisor Kadri Sirkas: "Liighigistamist defineeritakse higistamisena suuremal määral, kui keha soojusregulatsiooniks vajab.

Liighigistamise korral tuleks esiteks üle vaadata toitumine – süüa vähem rasvaseid ja vürtsikaid toite ning eelistada aedvilju. Ühtlasi peaks vähendama kofeiinirikaste jookide ja suurendama vee tarbimist. Higi teket vähendab igapäevane pesemine ja puuvillaste riiete kandmine.

Kui eelnev piisavat abi ei paku, tuleks pöörduda apteeki. Esmavalikuks on antiperspirant - alumiiniumisooli sisaldav vahend, mis pärsib higi eritumist. Selle toimemehhanism seisneb higijuhadesse ajutise korgi tekitamises. Antiperspiranti pannakse probleemsele kohale esialgu tihemini, lõpuks üks kuni kaks korda nädalas. Nahale määritakse antiperspiranti ööseks õhukese kihina. Nahk peab olema kuiv, puhas ja mitte värskelt raseeritud. Valikus on rullikuga pealemääritavaid (nt Driclor), pumppihustiga (nt Eucerin anti-transpirant) ja lapikestena (nt Maxim Wipes) antiperspirante.

Toetava loodusliku vahendina võib kasutada salveid tee või kapslitena (Nosweat), selles sisalduv rosmariinhape vähendab üldist higistamist.

Kui dieet, hügieen ja antiperspirant piisavat mõju ei avalda, on soovitatav nõu pidada arstiga."