Sageli käsi pestes võib terve püsimise asemel saavutada aga hoopis vastupidise efekti, kuna nii hävitatakse kätelt loomulik kaitsekiht ja ravimatute mikroobide bakterid saavad nahal muretult paljuneda. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. juuli 2016, 14:55

Kümme tavalist ja levinud asja, mis võivad sind tappa (6)

Eelmisel sajandil oli moes suitsetada ja kasutada beebiõli päevitamisel. 21. sajandil on meil piisavalt teadmisi, et need harjumused võivad põhjustada enneaegset surma.

Teadlased viivad pidevalt läbi erinevaid katseid, selgitamaks välja, mis on kehale hea ja mis halb. Nii on selgunud, et mõned üsna tavalisena näivad asjad võivad meid tulevikus tappa, kirjutab Genius Beauty ning toob välja kümme terviseohtlikku asja.

1.            Saastunud vesi. Vee joomine ei ole halb, kuid küsimus on vee kvaliteedis. Eksperimendid on teinud kindlaks, et veest ei ole võimalik eemaldada kõike sinna sattunut, näiteks ravimijääke, ning seetõttu satuvad need veega meie kehasse. Vee filtreerimine enne joomist aitab terviseriske maandada.

2.            Maisisiirupi kasutamine. Paar aastat tagasi algatati võitlus kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupi kasutamise vastu, sest see on odav mürgistuse ja ülekaaluni viiv suhkruasendaja.

3.            E-sigaretid. Tänu suitsetamisvastastele kampaaniatele otsivad inimesed üha enam alternatiivseid viise ning seepärast usutakse, et elektroonilised sigaretid on tavasigarettidest tervisele ohutumad. Paraku näitavad katsed, et pikaajaline e-sigareti kasutamine põhjustab tervisele samuti kõrvaltoimeid. Uuringud selles osas jätkuvad.

4.            Istuv töö. IT-tehnoloogia areng on teinud inimeste elu lihtsamaks, kuid teisalt on see tervisele kahjulik, soodustades ülekaalu ning sellest tulenevate tervisehädade teket.

5.            Sojaubade kasutamine. Sojaubasid ning tofut peetakse lihale heaks alternatiiviks, kuid geneetiliset muundatud sojaoad võivad tervist kahjustada, eriti ohtlik on see rasedatele. Mõned uuringud on nimelt teinud kindlaks, et kõrge östrogeenisisaldusega sojaoad võivad põhjustada iseeneslikku aborti.

6.            Pesuvahendite kasutamine. Sagenenud kemikaalide kasutamine majapidamises võib kaasa tuua erinevaid terviseprobleeme, sest kemikaalides on palju mürgiseid lisandeid.

7.            Toidulisandite tarvitamine. Paljud inimesed usuvad toidulisanditesse mõistmata, et need on tegelikult üks suur pettus. Ükski toidulisand ei saa ravida kõike, lisaks on paljud toidulisandid põhjalikult kontrollimata ning kujutavad nii tervisele kasu asemel hoopis ohtu. On juba ilmnenud ka juhtumeid, et näiteks dieedipreparaadid põhjustavad inimese surma.

8.            Nanoosakesed on tillukesed osakesed, mis esinevad kõikjal, näiteks autojuppides, päevituskreemides, parfüümides ja auto heitgaasides. Kuna need on väga väikesed on väga raske nende kahjulikku toimet raske tuvastada. Samas võib nanoosakeste sissehingamine viia kopsupõletikuni või ajuturseni, samuti südameveresoonkonna põletikuliste haigusteni.

9.            Käte pesemine. On olemas inimesi, kes peavad paaniliselt puhtust, pesevad käsi iga viie minuti tagant ning nühivad neid antibakteriaalsete puhastuslappidega. Terve püsimise asemel võivad nad saavutada aga hoopis vastupidise efekti, kuna tapavad kätelt loomuliku kaitsekihi ja nii saavad ravimatute mikroobide bakterid nahal paljuneda. Samamoodi viib antibiootikumide liigne tarvitamine immuunsüsteemi nõrgenemiseni.

10.        Keisrilõige on alternatiiv loomulikule sünnitusele, kuid see võib lapsele tervisele hullusti mõjuda. Teadlased on leidnud, et sel viisil sündinud lastel esineb rohkem allergiaid ja astmat.